Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
KULTURA
Premijera: Zbunjoza – SS oficir, skijaš, los, vulkan i breskva

Premijera:
Zbunjoza – SS oficir, skijaš, los, vulkan i breskva

zbunjoza

U Dalmaciji su kazališne premijere rijetkost, otprilike kao snježne padavine, dok su u nekim gradovima rijetka bilo kakva teatarska zbivanja. No neki se ne daju zbuniti, pa Gradsko kazalište mladih iz Splita najavljuje večerašnju premijeru  ‘Zbunjoze’ (u izvorniku ‘Perplex’), predstave koju su priredili zajedno s kazalištem PlayDrama, a po tekstu njemačkog pisca Mariusa von Mayenburga.

– S ponosom predstavljamo prvu ovosezonsku premijeru, predstavu “Zbunjoza”, nastalu u koprodukciji s kazalištem Playdrama i Goethe Institutom, koja će se održati 14. listopada u 20 sati u našem Teatrinu! Bračni par, Eva i Robert, vraća se kuci nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Medutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Niz transformacija na pozornici dogada se na potpuno neočekivan nacin i donose pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenjivoj i raspadajućoj stvarnosti. No okliznuti ce se sa svakim identitetom kojeg preuzmu (SS oficir, skijaš, los, vulkan, breskva), stvarnost ce uvijek kliznuti pod njihovim nogama, dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru. “Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta – kažu u GKM-u. 

 Redatelj večerašnje predstave je Ivan Plazibat, igraju Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčićić, scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, a oblikovatelj svjetla Siniša Jakovčević.
Inače, njemački dramatičar, redatelj i prevoditelj Marius von Mayenburg (1972.) jedna je od najznačajnijih figura na europskoj kazališnoj pozornici, kažu u GKM-u i PlayDrami.
– Njegove drame “Vatreno lice”, “Paraziti”, “Hladno dijete”, “Kamen” “Rugoba” i “Zbunjoza”(Perplex) propituju suvremenog čovjeka na nacin koji uznemirava i problematizira njegov odnos prema vlastitom nejasnom identitetu, spolu ili naslijedu. Njegovi junaci su često izgubljeni u hladnoj racionalnosti suvremenog svijeta pokušavajuci u njoj dosegnuti puninu ljudskih odnosa. Osobita vrijednost von Mayenburgova dramskog pisma je u tome što kroz oporost kojom ocrtava suvremenog čovjeka, provlači i duhovitost i ljubav za svog junaka – hvale Mayenburga u GKM-u, u kojem će publika sljedeće izvedbe ‘Zbunjoze’ moći pogledati  15., 20., 21., 22., 27. listopada, te  5. studenog 2016. u 20 sati.
Inače, voditelji splitskog kazališta PlayDrama, dramtičar i glumac Elvis Bošnjak, napominje kako je “Zbunjozu” planirao postaviti na ‘daske’ otkad ju je pročitao prvi put, a dijelom su tu nakanu usporila okolnost kako je dosadašnja pozornica koju su koristili, ona u splitskom Domu mladih, postala neprikladna za daljnji rad. Zbog toga PlayDrama mora pronalaziti alternativne scene, te djelovati kroz koprodukcije s drugim teatarskim kućama (koje imaju prikladnu pozornicu).
Uzgred, današnji tzv. Dom mladih počeo se graditi još prije 38 godina (1978. godine).
I danas je nedovršen, a dobar dio ondašnjih mladih kojima je bio namijenjen je danas u penziji (mirovini).

zb

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI