Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Ovako se jede na Mharaja's Expressu u Indiji

Portugal:
Jabukama i jogurtom protiv kašnjenja vlakova – Hrvatska:
Ukidanjem linija protiv kašnjenja

Ovako se jede na Mharaja's Expressu u Indiji
Ovako se jede na Mharaja's Expressu u Indiji

Ovako turisti jedu na Maharaja’s Expressu u Indiji

– Jedite da ne biste padali u nesvijest i izazivali kašnjenje vlakova. Doručkujte prije nego što uđete u vlak, jer biste inače mogli omesti putovanje drugih putnika! –  poručio je svojim putnicima Fertagus, jedan portugalski željeznički prijevoznik, suočen sa sve većim problemom kašnjenja vlakova zbog putnika koji popadaju u nesvijest i to u vrijeme najveće gužve.

Portugalski željezničari su krenuli u specijalni rat protiv kašnjenja vlakova prouzročenog praznim želucima putnika. Zasuli su gladne putnike propagandnim materijalom te po postajama i čekaonicama polijepili plakate na kojima naređuju putnicima da doručkuju. Inače, taj prijevoznik upravlja lokomotivama i vagonima između Lisabona i 50 kilometara južnijeg grada Setubaala.
No nije sve ostalo na propagandnim porukama: Fergatus je odlučio uložiti u kupnju jogurta i jabuka, a koje će putnicima ujutro dijeliti besplatno, kako se ne bi srušili, a onda vlak kasnio.
Ima i statistike: u željezničkim kompozicijama na toj relaciji u 10 godina u nesvijest u prosjeku padne 920 osoba, što uzrokuje kašnjenje oko 1020 vlakova.
– U u prvih šest mjeseci ove godine, u vlakovima se onesvijestilo 46 osoba, što je uzrokovalo ukupno kašnjenje od 209 minuta 51 vlaka. Tim je putnicima većinom pozlilo jer nisu ništa jeli- objasnila je Raquel Santos, direktorica marketinga Fertagusa.
Nadalje, prometna kompanija Fertagus ima  još savjeta svojim slabijim putnicima sklonim nesvjestici: sugerira im da, čim osjete slabost, iziđu iz vlaka na idućoj stanici i zatraže pomoć, umjesto da nastave putovanje.
Možda bi, kako bi racionalizirali poslovanje i smanjili gubitke usljed kašnjenja, sljedeća efikasna uputa nejakim putnicima trebala biti da zadnjim atomima snage otvore prozor i iskoče iz vlaka.
A kako je u nas? Hrvatske željeznice ne moraju dijeliti ni jabuke, ni kruške, ni jogurte.
Na brojnim željezničkim linijama, posebice u južnijim dijelovima države, vlakovi nikada ne kasne.
Jer su ukinuli linije.
A ovako u jednom američkom vlaku...

A ovako u jednom američkom vlaku…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI