Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)

Porezna reforma:
Poskupljuju kruh i mlijeko, pojeftinjuju lijesovi

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)
Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)

Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Vlada RH)

Ministar financija Zdravko Marić na prvoj sjednici vlade Andreja Plenkovića predstavio je poreznu reformu čije bi odredbe djelomično na snagu trebale stupiti već za dva mjeseca.

Od porezne reforme, za čiju provedbu će trebati u kratkom roku izmjeniti 15 zakonskih propisa od kojih će sedam biti potpuno novih prijedloga zakona,  profitirat će tek oni s najvećim plaćama i poduzetnici. Opća stope poreza na dobit spušta se sa 20 na 18 posto, dok za male i srednje poduzetnike te obrtnike, poljoprivrednike i sve one koji imaju promet do tri milijuna kuna, stopa poreza na dobit ide na 12 posto.

Za većinu građana najzanimljivije su najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak, ali one više novca donose tek manjini. Umjesto dosadašnje tri porezne stope, od 12, 25 i 40 posto, porez će se plaćati po samo dvije stope, 24 i 36 posto. Neoporezivi dio povećava se sa 3600 na 3800 kuna, od 3800 do 17.500 kuna bruto porez će se naplaćivati po stopi od 24 posto, dok će oni s bruto plaćama većim od 17.500 kuna plaćati porez po stopi od 36 posto. Povećani su i odbici za djecu, pa je tako odbitak za prvo dijete povećan s 1300 na 1750 kuna, za drugo s 1820 kuna na 2500, a za treće s 2600 na 3500 kuna.
Tko je imao plaću 3500 kuna neće ovim dobiti ništa, jer ni do sada nije plaćao porez na dohodak, dok će dosadašnja prosjećna hrvatska plaća od 5600 kuna narasti za 186 kuna, ona od 10.000 kuna rasti će za 220 kuna, a ona od 20.000 kuna narasti će za čak 1.700 kuna.Reforma ne ide u prilog onima koji zarađuju temeljem tzv. drugod dohotka, poput autorskih ugovora. Oni će doprinose za prvi mirovinski stup plaćati po stopi od 10 posto, a doprinose za zdravstveno osiguranje po stopi od 7,5 posto. Istovremeno se uvodi tzv. sintetičko oporezivanje, što znači da bi se porezi na drugi dohodak trebali obračunavati po istim stopama, od 24 i 36 posto, kao i porezi na dohodak.
Samo dvije stope PDV-a
Mijenja se i porez na dodanu vrijednost, u dvije etape. Od 1. siječnja 2017. do 1. siječnja 2018. traje prijelazno razdoblje u kojem ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto, koja se za određene proizvode snižava na 13 posto. Ministar Marić naveo je kako će sniženu stopu u slijedećoj godini imati inputi u poljoprivrednoj proizvodnji, sjeme, sadnice, pesticidi, isporuka električne energije, odvoz smeća, dječje sjedalice za automobile, odvoz smeća i pogrebne usluge. PDV raste za neke usluge i proizvode koji su do sada imali sniženu stopu, tako da će se ugostiteljima on povećati s 13 na 25 posto, a isto povećanje primjenjivat će se i na šećer. PDV na kino ulaznice plaćat će se po stopi od 13, umjesto dosadašnjih 5 posto.
Od 1. siječnja 2018. godine ostaju samo dvije stope – opća od 24 posto i snižena od 12 posto. Tako se opća stopa PDV-a smanjuje za jedan postotni bod, ali se istovremeno se za više nego dvostruko povećava porez na proizvode koji su do sada bili zaštićeni najnižom stopom od pet posto, kao što su kruh, mlijeko, udžbenici, dvevne novine, lijekovi…
Porez i na prvu nekretninu
Na sličan način smanjuje se i porez na promet nekretninama, koji će ubuduće biti prihod lokalne samouprave. On će biti četiri umjesto dosadašnjih pet posto, ali se ukida oslobađanje od plaćanja poreza za kupnju prve nekretnine.  Najavljeno je i uvođenje jednostavnog poreza na nekretnine, koji na snagu stupa od 1. siječnja 2018. godine i koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu. Obračunavat će se prema vrijednosti, dobi i stanju nekretnine.
 Prijedlog porezne reforme doživljava kritike. Ispada da će rasterećenje prosječne plaće u potrošačkoj košarici višestruko ‘pojesti’ povećanje osnovnih životnih potrepština. Mala je tu utjeha pojeftinjenje lijesova.  Na žalost, ministar financija je na sjednici Vlade imao tek power point prezentaciju (POVEZNICA) iz koje se ne može ništa precizno iščitati i koja je podložna raznim tumačenjima. Srećom, riječ je tek o prijedlogu, koji do usvajanja u bilo kojem dijelu može biti izmijenjen.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI