Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
POLITIKA
V. Orban (prvi slijeva) na plaži pored Splita (foto Facebook)

Poraz rigidnog Orbana:
Manje od pola Mađara izašlo na protuizbjeglički referendum

V. Orban (prvi slijeva) na plaži pored Splita (foto Facebook)
V. Orban (prvi slijeva) na plaži pored Splita (foto Facebook)

V. Orban (prvi slijeva) na plaži pored Splita (foto Facebook)

Mađarski političar Viktor Orban doživio je značajan poraz: nije uspio referendum kojim je nastojao osujetiti nakane Europske unije da raspodjeli izbjeglice po državama članicama. Na referendum je izašlo manje od potrebne polovice biračkog tijela.

Ni ipak, u nečemu je uspio: značajan broj svojih sunarodnjaka je okrenuo protiv nesretnih ljudi koji bježe u tzv. bolji svijet.
Naime, kako se tvrdi, oko 95 posto Mađara koji su izašli na nedjeljni referendum odbacilo je migrantske kvote Europske unije. No nedovoljno za Orbanove ambicije: odziv birača bio ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan.
Tako  kažu rezultati izlazne ankete koju je proveo institut Nezopont.
Glasanje na referendumu u Mađarskoj o obavezujućim europskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mjesta, a u Budimpešti je 27,38 posto glasača izašlo na referendum do 15 sati.
Inače, mnogi su Orbanovu protuizbjegličku politiku ocijenili rigidnom: na granice je postavio kilometre bodljikavih žica, u medijima podgrijavao klimu opasne netrpeljivosti prema izbjeglicama, oformio ‘legalne’ paravojske plaćenika koje patroliraju graničnim područjem u lovu na one koji očajni ilegalno prelaze granicu. Stimulirao je čak i postavljanje strašila koje bi trebali plašiti izbjeglice. I sve to u zemlji iz koje je prije 60 godina bježalo oko 200 tisuća mađarskih izbjeglica, a koje su onomad susjedne i druge zemlje primile s velikim suosjećanjem.
Mađari su na referendumu odgovarali na pitanje žele li dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta, dok se vlada premijera Viktora Orbana protivi obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica osmišljenim kako bi se olakšao teret južnim članicama EU-a.
Procjenjuje se kako je Orbanova Vlada na propagandu za ovaj referendum (protiv prijema izbjeglica) potrošila oko 48 milijuna dolara.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI