Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
POLITIKA
Plenković i Petrov: Ovo je početak jedne dobre suradnje/kompromisa u kojima je svima i podjednako dobro i podjednako loše

Plenković i Petrov:
Ovo je početak jedne dobre suradnje/kompromisa u kojima je svima i podjednako dobro i podjednako loše

Plenkoviæ i Petrov: Postignut kompromisni dogovor HDZ-a i Mosta

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božžo Petrov i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dali su izjave za medije u Hrvatskom saboru/Foto:HINA/ Denis CERIĆ

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta  nezavisnih lista Božo Petrov , danas su u zajedničkoj izjavi potvrdili kako su postigli dogovor o formiranju Vlade. Petrov je izbjegavao to nazvati koalicijom, već je inzistirao na riječima suradnja i dogovor, izjavljujući kako je postignut kompromis u kojemu je svima i podjednako dobro i podjednako loše. Prema dogovoru Petrov će dvije godine biti na čelu Sabora, a Most će imati i jednog potpredsjednika Vlade te 4 ministarstva.

 

– Postignut je dogovor oko sastava Vlade i broja portfelja koji će biti u nadležnosti Mosta kao i o rotirajućoj koncepciji na čelu Sabora. Dogovorili smo model koji je jedno europsko riješenje, onakvo kakvo poznaje u svojoj praksi Europski parlament. To je da će prve dvije godine mandata predsjednik biti gospodin Božo Petrov, a druge dvije godine pripast će predstavniku HDZ-a. Ovo ću rješenje danas predstaviti i stranačkim tijelima HDZ-a, predsjedništvu i Nacionalnom vijeću. Mislim d je riječ o dogovoru, kompromisu koji najbolje odražava jasno izraženu volju hrvatskih birača i potvrđuje naše svjetonazorske i programske bliskosti. Ja očekujem stabilnu parlamentarnu većinu, stabilnu Vladu i učinkovit rad u četiri godine koje su pred nama na provedbi programa za koje smo dobili većinsko povjerenje hrvatskih birača – kazao je Andrej Plenković.

Mostova 4

– Napravljen je dogovor između HDZ-a i Mosta za jedan svojevrsni kompromis u kojem, vjerujem da je svima u njemu i podjednako dobro i podjednako loše. S druge strane, na temelju zadnja tri tjedna pregovora, mogu reći da prema načinu na koji su vođeni pregovori, možemo vjerovati da će ovo biti jedna stabilna Vlada koja stvarno želi da se dogode promjene u Republici Hrvatskoj i da u tome nećemo stati – kazao je Božo Petrov.
Petrov je čestitao HDZ-u i lideru Andreju Plenkoviću, što su prepoznali 7 jamstava koje je Most tražio prije izbora i o kojima su se prethodnih dana vodili pregovori.
– Vjerujem da će se sve ovo što smo dogovorili na kraju napraviti i sprovesti. Mogu također reći da nam je drago što Most hoće participirati u izvršnoj vlasti, preuzeli smo u tom dijelu odgovornost ali ćemo isto tako nastaviti onim zadanim smjerom koji smo zacrtali prije prošlih parlamentarnih izbora.
Na pitanje o konkretnim podjelama u novoj Vladi Plenković je odgovorio kako uz predsjednika sabora Mostu pripada i jedno mjesto potpredsjednika Vlade te 4 ministarstva.
– Vrlo precizno smo dogovorili da će Most imati jednoga potpredsjednika Vlade koji će ujedno biti i ministar uprave, te još tri ministarstva: unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša i energetike – kazao je Plenković potvrđujući kako energetika “ulazi” u Ministarstvo zaštite okoliša.

Božo mi računamo na vaših 15 ?!

Odgovarajući na novinarsko pitanje s koliko potpisa u ponedjeljak odlazi na konzultacije kod predsjednice, Plenković se prvo okrenuo prema Petrovu tražeći potvrdu da može računati na potpise Mosta.
– Što se tiče broja potpisa, dakle mi ćemo, Božo mi računamo na vaših 15 (Božo potvrdo odgovara: 15 ). U tom kontekstu matematike, mislim da ćemo biti na čak oko 90, a možda čak i preko 90 potpisa – rekao je Plenković.
Na pitanje zašto mu je bila važna pozicija predsjednika Sabora Božo Petrov je odgovorio kako je Most smatrao da sve tri najvažnije funkcije u državi ne bi trebale pripadati samo jednoj stranci.
-Htjeli smo da predsjednik Sabora bude prve dvije godine jedan od članova Mosta jer želimo i graditi povjerenje ali s druge strane i biti sigurni u procese i da će se oni nastaviti onako kako smo se i dogovorili. To su dva najvažnija razloga zbog čega smo tražili da prve dvije godine predsjednik Sabora bude netko od članova Mosta- kazao je Petrov.
Dodao je kako imenovanje člana Mosta kao predsjednika Sabora ne znači kontrolu HDZ-a.
– Nadam se da je to razdoblje završeno. Nadam se da je situacija koja se događala u prošloj Vladi završila. Nije to stvar samo kontrole, mi želimo biti oni koji žele da se promjene dogode – samim time što je predsjednik Sabora onaj koji stavlja točke na dnevni red, koji sudjeluje u procesu donošenja odluka, i na kraju onaj čimbenik koji dodatno potiče da se događaju reforme za koje smo se apsolutno svi borili u Mostu – objasnio je Petrov.

Jedna riječ:Koalicija ili suradnja

– Možete li nam jednom riječju odgovoriti hoćete li sljedeće četiri godine biti u koaliciji ili u suradnji s HDZ-om, pitali su novinari Petrova.
– Za nas je suradnja s HDZ-om nešto što je na kraju svih dogovora dobro. Koalicija za nas znači da pristajemo na apsolutno svaki oblik izvršne vlasti i to za apsolutno sve što se predloži od strane drugog političkog partnera. Ne vidim u ovim razgovorima, zadnja tri tjedna, da se na bilo kakav takav način pokušalo razgovarati od strane HDZ-a. I to je ono što me veseli. Dakle u svakom trenutku kada se otvorila bilo kakva tema koja je bitna za budućnost Hrvatske davali su se argumenti i prihvaćali su se argumenti. To je za mene jedan oblik suradnje između dva politička partnera. Sama riječ koalicija u prijevodu može biti suradnja, ali s druge strane ako znate da se za termin koalicija kod nas uvriježilo značenje čista politička trgovina, onda možda možete znati razlog zašto takav termin izbjegavamo. Za nas je ovo početak jedne kvalitetne suradnje – odgovorio je Petrov.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI