Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Petar Baranović/Foto:TRIS/J.Krnić

Petar Baranović:
Jesmo li u devastaciji ribljeg fonda došli do točke bez povratka?

Petar Baranović/Foto:TRIS/J.Krnić

Potpredsjednik Narodne stranke reformista reagira na ukidanje ograničenja ribolova u Jabučkoj kotlini.

Petar Baranović/Foto:TRIS/J.Krnić

Petar Baranović (Foto: Jozica Krnić)

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je, što je i bilateralno dogovoreno i s talijanskim vlastima, prostorno i vremensko ograničenje obavljanja ribolova na području Jabučke kotline, jednog od najvažnijih jadranskih prirodnih mrijestilišta ribe. Ograničenje je isteklo 16. listopada što, prema riječima potpredsjednika Narodne strane reformisti, profesionalnog ribara i šibenskog gradskog vijećnika Petra Baranovića, predstavlja potpuni fijasko ribarstvene politike u Hrvatskoj.
– Taj fijasko se dogodio zbog činjenice što su neki vrlo uspješno manipulirali ministrima koji to nije uža specijalnost i struka. Očuvanje prirodnih bogatstava Jadrana je jedna od temeljnih uvjeta opstanka budućim generacijama na ovim prostorima. Vrijeme je da se počne voditi suvisla i odgovorna ribarstvena politika – rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Baranović, naglašavajući da su pojedinim vrstama, poput oslića i škampa, potrebne godine lovostaja kako bi se fond obnovio.
– Naravno, odmah jučer je počeo proces devastacije tog prostora od strane i hrvatskih i talijanskih brodova. To se događa jer su se stvari od samog starta napravile na krivi način; koliko je god potrebna bilateralna suradnja sa susjedima, toliko treba uzeti u obzir i činjenice koje su čak i pravne naravi. Područje zaštite, koje je uspostavljeno prije godinu dana, dogovoreno je u bilateralnim razgovorima ignorirajući činjenicu da su ovlasti i odgovornost za područje hrvatskog ZERP-a i svih proširenih jurisdikcija zemalja EU na Europskoj komisiji. Propustilo se prepoznatio obavezu i potrebu da Europska komisija blagoslovi program zaštite ribljeg fonda, a propustilo se sagledati i potrebu da ta zona nije jedina potrebna zona za zaštitnu bioloških bogatstava Jadrana – istakao je Petar Baranović, tvrdeći da je ključni problem hrvatske administracije i politike što za sve što se tiče Jadranskom mora traži dozvolu Rima.
– Pitanje je jesmo li u konkretnom slučaju dosegnuli ono što u biologiji mora i ribarskoj struci zovu – točka bez povratka. To je stanje kada određene riblje vrste dožive takvu devastaciju da je jako teško vratiti stvari na poželjnu razinu – rekao je. – Kvaliteta rada koju je iskazala aktualna postava u vrhu Uprave za ribarstvo ne odgovara potrebama hrvatskog ribolova, a odgovornost za propuste je isključivo na pomoćniku ministra Anti Mišuri. Netko treba sjediti u avion za Bruxelles, i s obzirom da smo se iskompromitirali jer smo dopustili da naša Uprava ne produži rok ograničenja ribolova u Jabučkoj kotlini, i mora potražiti uspostavu kvalitetnog sustava zaštite ribljeg fonda. Sve ostalo je neodgovorno ponašanje.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI