Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA
Ivan Tepeš (Arhiva Trisa/H. Pavić)

Dobrovoljna ‘pasivizacija’? Ivan Tepeš odustao od Europskog parlamenta

Ivan Tepeš (Arhiva Trisa/H. Pavić)
Ivan Tepeš (Arhiva Trisa/H. Pavić)

Ivan Tepeš (Arhiva Trisa/H. Pavić)

Ivan Tepeš – donedavni predsjednik HSP Ante Starčević – odustao je od funkcije zastupnika u Europskom parlamentu u kojem je po koalicijskom sporazumu trebao zamijeniti novog ministra vanjskih poslova Davora Ivu Stiera.

Svoje mjesto prepustio je Željani Zovko iz HDZ-a – slijedećoj s liste nekadašnje Domoljubne koalicije koja je sudjelovala na euroizborima 2014. godine, javlja HRT. Time Tepeš odustaje od visoke plaće europarlamentarca u iznosu od osam tisuća eura i 300 eura za svaki radni dan proveden u parlamentu.
– Izbori su završili kako su završili, sa jako lošim rezultatom i ja sam samim time što sam dao ostavku na mjesto predsjednika HSP AS najavio da ću se pasivizirati politički i to je išlo u tom smjeru. I onda se pojavilo ovo kao mogućnost, ali jednostavno ja nastavljam u onom smjeru koji sam zacrtao, a to su struka, obitelj i veza za Zagreb i Hrvatsku – rekao je Tepeš za Dnevnik HRT-a. 

 Tepeš je po struci profesor povijesti i etnologije. Zabilježeno je da je radio kao tajnik i stručni suradnik u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Novi predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče jučer je u otvorenom pismu Andreju Plenkoviću zatražio da dvije stranke “sjednu za stol” i dogovore zamjene, u duhu koalicijskog sporazuma, a svako zaobilaženje toga – smatrat će političkom ucjenom ili trgovinom.

Tepeševu odluku u HDZ-u smatraju korektnim potezom, a neslužbeno kažu kako je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. “Potez Ivana Tepeša smatramo korektnim jer je ionako riječ o HDZ-ovu mandatu. To je njegov osobni čin i to u HDZ-u cijenimo”, kazao je Hini izbor blizak vrhu stranke.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI