Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA
Park prirode Vransko jezero: Pripremljeni brojni projekti za razvoj i održivost parka

Park prirode Vransko jezero:
Pripremljeni brojni projekti za razvoj i održivost parka

dscn7844

Prezentacija projekata PP Vransko jezero/Foto:Tris/G.Šimac

Umjesto da se pohvale kako su tijekom ove godine uložili oko 6 milijuna kuna u rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove  posjetiteljske infrastrukture što je rezultiralo povećanjem broja posjeta, u Parku prirode Vransko jezero svoj su dan odlučili obilježiti radno najavljujući brojne nove projekte vrijedne 20 milijuna kuna.

Dan Parka prirode Vransko jezero danas je obilježen na samim granicama parka, u Maškovića Hanu, predstavljanjem infrastrukturnih projekata vrijednih gotovo 20 milijuna kuna. Naime do kraja listopada PP Vransko jezero aplicirat će na natječaj „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ Europskog fonda za regionalni razvoj kojim je hrvatskim nacionalnim i parkovima prirode na raspolaganje stavljeno nepovratnih 380 milijuna kuna.
Prilika je to koju PP Vransko jezero ne želi propustiti jer puno je projekata i planova za unaprjeđenje i izgradnju infrastrukture potrebne kako za posjetitelje tako i za samu održivost i očuvanje područja parka.
– Nimalo laka priprema za ovaj natječaj jer je trebalo pripremiti dokumentaciju koju naravno treba financirati, a naši godišnji prihodi dosada su bili do 400 tisuća kuna. Ove godine će nam prihodi biti nešto veći ali opet to neće biti dovoljno da bi mogli sve servisirati. Jako se teško nosimo sa financiranjem izrade projektne dokumentacije za koju, za razliku od nekih drugih parkova, mi nismo dobili avans. No bez obzira na sve te poteškoće uspjeli smo pripremiti veći dio dokumentacije i prijavit ćemo projekte u vrijednosti oko 20 milijuna kuna – kazao nam je ravnatelj PP Vransko jezero Danijel Katičin.
Kao jedan od planiranih projekata je povezivanje vidikovca Kamenjak sa pristaništem Bašinka.
– Jedan od važnijih projekata je povezivanje tih dvaju lokaliteta kvalitetnim makadamom odnosno ekološkim asfaltom koji se treba nastaviti i prema Prosici. Ukupno je riječ o 15 kilometara ceste za što je potrebo oko 6 milijuna kuna- kaže Katičin.
Krajnji cilj je povezati sve važne točke unutar parka: od Crkvine preko ornitološkog rezervata, vidikovca Kamenjak, pristaništa Bašinke, područja Modrava, do  Prosike.
dscn7885

Ravnatelj parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin/Foto.Tris/G.Šimac

Jednako važno ulaganje planira se i za područje Crkvine na kojem je info centar sa suvenirnicom i gdje je već izgrađeno novih 450 metara poučne staze. Planira se izgradnja još 150 metara staze, posjetiteljske platforme za promatranje ptica te adrenalinskog parka.
 – U planu je i zgradnja pristaništa za elektrobod koji se već gradi u Brodocentru Sisak i koji bi Vranskim jezerom trebao zaploviti već sredinom sljedeće godine. To će biti tek prva od tri faze uređenja buduće luke Crkvine – istaknuo je Katičin.
Vozni park trebali bi upotpuniti i električni turistički vlak te solarna brodica za prijevoz putnika. A priču o održivosti i obnovljivoj energiji trebalo bi zaokružiti i postavljanje solarnih panela na vidikovcu Kamenjak.
-Bez solarne struje vidikovac Kamenjak ne može se razvijati u pravo izletište, a postavljanjem solarnih panela proizvodit će se dovoljno struje za sve potrebe vidikovca i za punjenje električnog vlaka- dodaje Katičin.
Među brojnim planiranim projektima je i otvaranje prezentacijskog centra parka u zgradi nekadašnje antimalarijske stanice u Biogradu. U tom projektu  PP Vransko jezero ima i podršku Grada Biograda.
– Nama je u interesu da naš prezentacijski centar bude zajedno sa glavnim  turističkim informativnim centrom Grada Biograda u kojem će tako svaki gost dobiti informaciju o parku i ta bi sinergija za nas bila itekako korisna – smatra Katičin.
Iako nije dio projektne dokumentacije za apliciranje na fondove EU, Danijel Katičin je kao jedan od važnih projekata za održivost Parka prirode Vransko jezero izdvojio i izgradnju zapornice koja je “zapela” zbog administracije. Zapornica je izuzetno važna za održavanje čitavog ekološkog sustava jer se njome kontrolira prodor mora prema jezeru, objasnio je Danijel Katičin.
-Vransko jezero je najveće slatkovodno jezero u Hrvatskoj i nama je važno da se ta zapornica izgradi kako bi mogli regulirati salinitet jezera. Dugo  godina su se  znanstvenici dogovarali o tome kako ta zapornica treba izgledati, a sada dugo, predugo traje čekanje na izdavanje lokacijske dozvole , unatoč svim našim molbama. Prije godinu dana Hrvatske vode su podnijele zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju zapornice, a ona još uvijek nije izdana. A tek nakon što dobijemo lokacijsku dozvolu slijedi  i rješavanje imovinsko pravnih odnosa, izdavanje građevinske dozvole, natječaj za izvođača radova…proći će dakle još par godina kako bi se konačno riješila vrlo važna stvar za eko sustav Vranskog jezera – kazao je Katičin.
dscn7891

Ostatci stare zapornice u Prosici/Foto:Tris/G.Šimac

Tags: ,

VEZANE VIJESTI