Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Osmo izdanje One Take Film Festivala

Osmo izdanje One Take Film Festivala

one-take

Osmo izdanje One Take Film Festivala, koji se održava u Zagrebu od 21. do 23. listopada, prikazuje  filmove snimljene u jednom kadru.

Koncept cijelog ovogodišnjeg festivala vezan je uz beskonačnost, većina filmova u konkurenciji kroz izvedbeni način propituju emocije, obiteljske odnose, vrtnju u krug, beskonačni kadar. U službenoj konkurenciji ove godine sudjeluju 24 filma koja su pristigla iz 13 zemalja svijeta: 20 kratkometražnih i 4 dugometražna filma. Svi oni bore se za jedinu festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala.
Među filmovima iz Irana, Australije, Njemačke, Belgije, Kanade i drugih zemalja u konkurenciji su i tri hrvatska –  prvi dugometražni film u jednom kadru “Sirene i krikovi” Ivana Perića, eksperimentalni “Pogled s prozora” Stanka Hercega i “Na plaži” Gorana Škofića”.
O ovogodišnjem dobitniku glavne nagrade odlučivat će tročlani žiri, poljsko-finska umjetnica Ewa Gorzna, koja je prije dvije godine osvojila Grand Prix na One Takeu, prva crnogorska filmska i televizijska redateljica Marija Perović  i hrvatski filmski redatelj Miroslav Sikavica.
Jedno od obilježja One Take Film Festivala je bogati popratni program u kojem prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, već su zanimljivi zbog drugačijeg, svježeg i inovativnog pristupa, te izložbe koncepcijski vezane za jedan kadar.
Na festivalsku adresu “zaluta” i poneki film koji u potpunosti ne odgovara strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra, pa se tako i ove godine održava program Almost One u kojem su četiri filma.
U sklopu programa pod nazivom One Take In Space, izvan konkurencije, prikazuju se filmovi snimljeni u jednom kadru koji se predstavljaju u galerijskim i izložbenim prostorima. Ove godine festival predstavlja njemačkog konceptualnog umjetnika Floriana Gwinnera u izložbenom prostoru Greta, gdje se mogu pogledati četiri njegova rada, od kojih se dva video rada, Trg ispod trga iz 2005. i recentni Stvari (Europa) prvi puta predstavljaju zagrebačkoj publici.
Izvan službene konkurencije, u programu One Take In Iran prikazuju se filmovi u jednom kadru iranske kinematografije. U programu su tri višestruko nagrađivana filma te po prvi puta jedan eksperimentalno – animirani film (Gospodin Paint u predsjedničkoj palači, Saeed Naghavian).
Program Loading…donosi retrospektivu njemačke producentice, redateljice i scenaristice Maren Ade, čiji je zadnji film “Toni Erdmann” ovogodišnji njemački kandidat za Oscara, a prikazat  će se i njezini dugometražni filmovi “Šuma za drveće” i “Svi ostali”.
U programu Predstavljamo…predstavlja se londonski natjecateljski program One Shot Movie Competition sastavljen od deset kratkih igranih filmova snimljenih u jednom kadru tijekom 2015. i 2016. godine, redom intrigantnih i zanimljivih kratkometražnih naslova koji čine svojevrsni “the best of” izbor otočkih filmova realiziranih u razdoblju između dvaju Festivala.
One Take Film Festival jedinstveni je međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru kojeg je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović.
Od 2004. godine festival postaje bienalni, a na posljednjih sedam izdanja festivala prikazano je oko 200 filmova u službenoj konkurenciji iz preko tridesetak zemalja svijeta.

Više o programu na službenoj stranici One Take Film Festivala.

Tags:

VEZANE VIJESTI