Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
POLITIKA
Orsat Miljenić (Foto: Tris/H. Pavić)

Orsat Miljenić, kandidat za predsjednika SDP-a:
‘S Plenkovićem sam studirao i radio u MVP-u, ali neće dobiti ni dana poštede’

Orsat Miljenić (Foto: Tris/H. Pavić)
Orsat Miljenić (Foto: Tris/H. Pavić)

Orsat Miljenić (Foto: Tris/H. Pavić)

Novog predsjednika/icu SDP će birati 19. studenog, a eventualni drugi krug izbora bit će 26. studenog. U izbornoj utrci je deset kandidata. Među prvima je kandidaturu istaknuo Orsat Miljenić, odvjetnik iz Dubrovnika, široj javnosti poznat najviše kao ministar pravosuđa u vladi Zorana Milanovića.

Među prvima je Miljenić započeo i unutarstranačku kampanju, pod motom “SDP koji pobjeđuje”.  Na turneji je u petak posjetio Tisno, gdje smo mu postavili nekoliko pitanja o SDP-u, ali i o novoformiranoj vladi koju vodi njegov kolega iz studentskih dana i diplomacije Andrej Plenković .

Kandidat ste za predsjednika SDP-a s najmanje staža u stranci. Zašto ste se toliko premišljali oko ulaska u SDP? Stavlja li vas to u podređen položaj prema ostalim kandidatima?

– U SDP sam ušao nakon što je stranka lani izgubila izbore i vlast. Dakle, formalno sam se priključio stranci kada je bilo teško, kada je trebalo pomoći. Vidim sada neke Plenkovićeve ministre kako ponosno ulaze u stranku, tek nakon što su dobili ministarske fotelje. Ja drugačije razmišljam, stranci sam pristupio da joj pomognem, a ne zbog položaja. Uz SDP sam vezan zadnjih 16 godina. Bio sam u Vladi Ivice Račana, najprije kao voditelj ureda za suradnju s Haškim sudom, potom kao pomoćnik i zamjenik ministra. Kada je HDZ preuzeo vlast 2004., otišao sam iz državne službe jer nisam želio raditi za HDZ-ovu vlast. Ali sam nastavio raditi u SDP-ovim savjetima i pomagati stranci jer sam se uvijek zalagao za SDP-ove vrijednosti: antifašizam, solidarnost, demokratičnost i pravednost. To što sam formalno kratko u stranci može biti samo moja prednost, jer nisam sudjelovao u stranačkim podjelama. Na žalost, SDP je nakon zadnjih unutarstranačkih izbora izašao podijeljen, mislim da se ta situacija odrazila i na rezultat parlamentarnih izbora. A moja je vizija složan SDP jer samo složan SDP može biti pobjednički.

Bili ste ministar pravosuđa u vrijeme kad je donesen Lex Perković, što je jedan od momenata koji će se još dugo predbacivati tadašnjem predsjedniku SDP-a i premijeru Zoranu Milanoviću. Koja je vaša uloga u tome bila? Može li ta epizoda štetiti izgledima vaše kandidature?

– Taj zakon bio je tehnička greška. Nakon što je zakon pripremljen, upozorio sam u saborskoj raspravi da bi mogli imati problema zbog pojedinih zakonskih odredbi. Nismo trebali inzistirati na takvom zakonu, pogotovo kada je i Europska komisija rekla da neke odredbe nisu u skladu s pravnom stečevinom EU. Zakon smo promijenili, a meni je najvažnije što Hrvatska nije imala nikakve štete zbog njega. Štetu je imala samo naša vlada. Ali, smatram da pravi problem nije taj zakon, već činjenica što se u proteklih 25 godina nije sudilo u Hrvatskoj tim ljudima. Žao mi je što drugi procesuiraju zločine koje smo mi sami morali osuditi.

orsat8Bili ste predlagač i kod još jednih spornih zakonskih izmjena, odredbe o sramoćenju u KZ-u koja je izazvala zgražanje javnosti? Otkud ideja da se kriminalizira iznošenje istinitih informacija?

– Tu odredbu u Kazneni zakon uvela je HDZ-ova vlada, a naša je vlada promijenila zakon. Moj čvrsti stav je da Kazneni zakon ne smije služiti kao cenzura novinarskih sloboda, slobodnog izražavanja i javne kritike.

Za razliku od HDZ-a gdje su na unutarstranačkim izborima zadnja dva puta imali samo jednog kandidata, u natjecanju za predsjednika SDP-a je poprilična gužva. Što smatrate vlastitim prednostima u odnosu na ostale kandidate? Na koje se organizacije oslanjate? Kako ocjenjujete  svoje izglede?

– Kada me pitaju za veliki broj kandidata, uvijek ću reći: sve je bolje, nego izbor po modelu „jedan član-jedan glas-jedan kandidat“. Taj model očito najbolje funkcionira u HDZ-ovoj unutarstranačkoj demokraciji. Meni je drago da mogu sudjelovati u pravim unutarstranačkim izborima, s više kandidata. SDP je uveo model „jedan član-jedan glas“ za izbor predsjednika stranke, a moja je želja i dio mog programa da se taj model proširi i na izbore za članove Predsjedništva SDP-a i članove Glavnog odbora. Uvjeren sam da je SDP spreman za taj novi iskorak u demokratizaciji izbornih procesa. I ne samo to, već se zalažem i za uvođenje unutarstranačkog referenduma o važnim temama. Članice i članovi stranke moraju više sudjelovati u procesu odlučivanja. Kroz razgovore sa članstvom u protekla dva tjedna uvjerio sam se da naši ljudi na terenu imaju dobrih ideja i prijedloga, moramo ih slušati i čuti. Ne volim govoriti o svojim prednostima jer sve nas koji smo se kandidirali vidim kao prste iste ruke. Tonino je odličan europski parlamentarac, Ranko se pokazao kao sjajan operativac u kriznim situacijama, Karolina dobro promišlja izazove koji stoje pred socijaldemokracijom… Da ne nabrajam dalje, svi imamo svoje kvalitete i kada se skupimo, kao prsti u šaku, imat ćemo snažan, pobjednički SDP. Kao svoju prednost vidim i činjenicu što nisam sudjelovao u stranačkim podjelama, o čemu sam vam već govorio, vjerujem da mogu ujediniti stranku i povesti je u pobjedu. Pri tome se ne oslanjam na organizacije, već na članice i članove. Pogotovo na mlade, uspješne SDP-ovce koji su pokazali da mogu pobjeđivati u svojim lokalnim zajednicama. Bio sam sretan kada su moju kandidaturu podržali mladi i uspješni načelnici i gradonačelnici iz svih krajeva Hrvatske, među kojima je bio i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, jer oni najbolje znaju što naši građani žele.

orast13Kako će se SDP oporaviti od udara gubitka ovih izbora i drugih posljedica vođenja stranke od strane dosadašnjeg predsjednika Milanovića?

– Zoran Milanović vodio je SDP u sjajnu pobjedu na izborima 2011. A i na izborima 2015. SDP je pod njegovim vodstvom osigurao izjednačen rezultat s HDZ-om, i to u puno težim političkim okolnostima. Poraz na izvanrednim parlamentarnim izborima u rujnu ove godine nitko ne opravdava, pa i sam Milanović je prihvatio svoju odgovornost i odlučio povući se sa čela stranke. SDP po istraživanjima i danas, nakon gubitka izbora, ne stoji loše i budite sigurni da će opravdati povjerenje svih onih koji su nam dali glas. SDP će biti snažna oporba od prvog dana, a unutarstranački izbori neće oslabiti stranku, SDP će izaći još snažniji i, siguran sam, jedinstven iz ovih izbora. S novim demokratskim iskoracima za koje se zalažu svi kandidati, s većom ulogom članstva u procesu odlučivanja i s jasnim stavovima o svim važnim problemima u društvu, SDP će se stabilizirati brže nego svi misle. I bit će pobjednička stranka već na idućim izborima, ne prihvaćam teze da će SDP osam godina biti u oporbi.

U medijima je izašla informacija da ste studirali pravo sa sadašnjim predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem. Ako je istina, kakav je Plenković kao student? Kakav je bio vaš odnos tada i kakav je danas?

– Istina je da sam studirao s Plenkovićem, a i radili smo zajedno jedno vrijeme u Ministarstvu vanjskih poslova. U to vrijeme, imali smo dobre, kolegijalne odnose. Danas smo politički suparnici i mogu poručiti premijeru Plenkoviću da neće dobiti ni dana poštede. Budem li predsjednik SDP-a, tražit ću od njega da učini sve što je obećao građanima u kampanji, pogotovo što već sada vidim da puno toga nije stavio u program vlade. Za dobre zakone i odluke, dobit će našu potporu, ali upozoravati ćemo na svaki propust i predlagati bolja rješenja za njegove zakone koji neće ići u korist građana.

orsat6Kako komentirate novu Vladu?

Plenkovićeva je vlada samo ušminkani nastavak one HDZ-ove i Mostove eksperimentalne vlade. Umjesto Hasanbegovića dobili smo Milana Kujundžića koji se proslavio skandaloznim desničarenjem, a bojim se da će nastaviti i plan privatizacije zdravstva. Umjesto Šustara dobili smo Pavu Barišića, ministra koji je od prvoga dana pod sumnjom za plagiranje. Kako takav ministar može provesti najvažniju reformu, obrazovnu? A premijer Plenković brani Barišića istim riječima i istom logikom kao što je Karamarko branio Crnoju: kaže – Barišić je „istinski domoljub“. Kakva je to vlada u kojoj se preko noći otvara novo radno ministarsko mjesto za Gorana Marića samo zato što premijer mora vratiti dug nekim ljudima koji su mu pomogli na putu prema vrhu stranke? A posebno me brine uloga Martine Dalić, poznate po svojim sklonostima financijskim i bankarskim krugovima, jer Vlada mora riješiti spor s bankama zbog franka. Upravo kada je Dalić bila ministrica financija u HDZ-ovoj vladi eskalirao je problem dužnika u francima, a ona je ljude ostavila na milost i nemilost bankarima.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI