Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
REPORTAŽE / SCENA
Magul u Knjižnici: Promocija budućeg albuma na neistraženom terenu

Magul u Knjižnici:
Promocija budućeg albuma na neistraženom terenu

Šibenski avangardni rock sastav Magul nastupit će u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige. Koncert je u petak, 28. listopada, s početkom u 20 sati.

Magul: Ante Prgin, Božo Bilušić i Ivica Crvelin (Foto: TRIS)

Magul: Ante Prgin, Božo Bilušić i Ivica Crvelin (Foto: TRIS)

Zeznuli su nas ovi iz Magula, najavljivali su na TRIS-u album krajem ljeta, pa ništa.
– Magul nije spor poput države u kojoj djeluje, danas je 3. srpnja, a svi bubnjevi su snimljeni, dok su bas dionice 80 posto gotove – govorio nam je tada pjevač i gitarist Ante Prgin. Ako je vjerovati ovom portalu, tog 3. srpnja HSS-ovci su tvrdili da su uz SDP, Stier i Tepeš bili su u Šibeniku na Hrvatskom iseljeničkom kongresu, na Kornatima se rodio dupin, MDF se pripremao za ceremoniju zatvaranja, HDZ nije imao predsjednika, Hrvatska nije imala Vladu, a Bilice su dobile ustaški gat. Tako davno je to bilo, a da zapravo nisu prošla ni puna četiri mjeseca.
Nema veze, ako je svijet preživio 15 godina čekanja između dva albuma Guns N’ Rosesa, onda mu se ništa neće dogoditi ni do početka iduće godine, kada je novi termin za debitantsko izdanje Magula. No svejedno smo ih odlučili kazniti i natjerati ih da se u gluho subotnje popodne okupe na probi ne bismo li najavili njihov aktualni projekt – koncert u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku, gdje će nastupiti u petak, 28. listopada, u 20 sati.
Magul je, ako ste zaboravili, jedan od dva šibenska alternativna autorska benda. Pokrenuo ga je Ante Prgin nakon raspada L’Koka. Prije desetak mjeseci na brzinu smo ih usporedili s drugom fazom američkih funk-rock velikana Faith No More, no danas, nakon odslušane subotnje probe, nismo više sigurni da je to baš tako jednostavno. Sad sve te pjesme od sedam i više minuta, koje su nam nekad zvučale kompleksne, odaju dojam slušljive i uzbudljive protočnosti. Možda su nam nakon mjeseci preslušavanja i najmanje dva pogledana koncerta, konačno legli na uši onako kako su to magulovci od početka i zamislili? A možda je ovaj novinar, smješten u uskom prostoru između bubnja, basa i gitare doživio bend iz sasvim druge, intimne perspektive? Uostalom, i bubnjar je novi.
Ante Prgin, frontmen (Foto: TRIS)

Ante Prgin, frontmen (Foto: TRIS)

Bubnjar je novi?
Ante: Da, sad je tu Ivica Crvelin zvani Crv. Rino nam je otišao na faks.
Što je upisao?
Božo: Bit će nekakav inspektor za brodove.
I sad ste doveli starijeg i iskusnijeg…
Božo: Nitko ne zna koje je godište.
Ante: Skriva godine kao zmija noge.
Crv: Kao crv noge.
Ante: Božo je inzistirao da mora biti najmlađi u bendu.
Božo, zašto?
Božo: Volim slušati o bolestima.
Božo Bilušić, basist Magula, vlasnik studija i autor tajnovitog 'opskurnog' glazbenog projekta (Foto: TRIS)

Božo Bilušić, basist Magula, vlasnik studija i autor tajnovitog ‘opskurnog’ glazbenog projekta (Foto: TRIS)

Sve se ovo inače odvijalo u studiju “Božo”, vlasnika Bože Bilušića, bas gitariste. Božine sviračke ambicije nikako ne završavaju s Magulom, iskopali smo i da radi na svom projektu. Zasad smo uspjeli doznati samo da se radi o “opskurnom projektu”, detalje ne znamo. O tom potom. Crvelinu-Crvu, koji za bubnjevima sjedi ima već nekoliko desetljeća, koncert u Knjižnici bit će prvi nastup s Magulom.
Crv: Nemam iskaznicu, ali tamo sam radio struju pa me puštaju. Ne samo da me puštaju, nego me zovu svako malo.
Ante: Tako bi bilo da smo dogovorili koncert bilo gdje; u Muzeju, Vijećnici, na bazenu… Nema gdje nije radio struju.
Zašto Knjižnica?
Ante: To nam je sinulo negdje u drugom mjesecu. Božo voli svirati u interesantnim i neistraženim prostorima.
Božo: Knjižnica je jedan od najneistraženijih prostora u gradu.
Crv: Barem što se mene tiče…
Ante: Ravnatelju je to bila odlična ideja. Čovjek stvarno voli glazbu, a voli i da se stvari događaju izvan nekih uobičajenih parametara.
Tonko Mikulandra, zadužen za videoprojekcije i 360 snimanje (Foto: TRIS)

Tonko Mikulandra, zadužen za videoprojekcije i 360 snimanje (Foto: TRIS)

Rock koncerti u Gradskoj knjižnici u Šibeniku nisu novost, ali jesu rijetkost. Magul će u petak biti smješten na prvom katu pored pulta. Posebne bine neće biti, ali bubanj bi trebao stajati na osvjetljenom postolju od pleksiglasa. Za osvjetljenje će se pobrinuti ekipa iz Roki Sound & Light, a bit će i videoprojekcija kreativaca iz Varoš Medije. Zato je na probu došao i Tonko Mikulandra.
Tonko: Tko je bio na koncertu Fog Sellersa u šibenskom Kazalištu, zna kako te projekcije izgledaju.
Ti ćeš na koncertu biti i kao snimatelj Photo studija 82…
Tonko: Zajedno s Antom Šmitom snimit ću cijeli koncert u 360° tehnologiji.
To je ono kad mišem možeš vrtiti snimku ukrug?
Tonko: Da. Nije to nikakva nova tehnologija, ali ne mogu se sjetiti je li kod nas netko snimao cijeli koncert na taj način. Probali smo to nedavno na koncertu Miše Kovača u Šibeniku i ispalo je odlično.
Ivica Crvelin Crv, bubnjar i majstor za struju (Foto: TRIS)

Ivica Crvelin Crv, bubnjar i majstor za struju (Foto: TRIS)

Koncert Magula u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku trajat će 45 minuta. Grupa će promovirati materijal koji će se naći na očekivanom prvijencu koji će, najavili smo već maloprije, izaći početkom godine. Ne obećavamo, samo prenosimo ono što su nam rekli. I da, bit će otisnut na vinilu.
Ante: Nismo izmislili toplu vodu, mada materijal zvuči drugačije od onoga na što su mnogi navikli. Nitko od nas nikad prije nije svirao na ovakav način. Album je zanimljiv spoj svega. Još nema ime, ali problem s nazivima je moja stara boljka. I mislim da je za live najavu albuma Knjižnica poprilično interesantna lokacija, s obzirom na način na koji to želimo izvesti.
Božo: Bit će to lijepa promocija za grad, Turističku zajednicu i općinu.
A za 950 godina prvog spomena Šibenika?
Božo: To pogotovo!
Proba i reportaža završile su kad je Božinom djedu s kata iznad dozlogrdilo. Njemu Magul još nije legao, možda album kad jednom izađe pomogne…

 

A budući da je basistu Boži jako stalo da mu dokumentiramo studio, evo i jedne bonus fotke:
Studio 'Božo', odnosno jedan njegov manji dio (Foto: TRIS)

Studio ‘Božo’, odnosno jedan njegov manji dio (Foto: TRIS)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI