Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

Kuća ljudskih prava:
Napad na predsjednika HND-a nije izoliran slučaj

Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)
Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednik HND-a Saša Leković (Foto: Tris/H. Pavić)

Kuća ljudskih prava Zagreb osudila je  napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i novinara Sašu Lekovića. U svom priopćenju upozoravaju kako to nije izoliran slučaj jer je u posljednje dvije godine zabilježeno 75 napada na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) najoštrije osuđuje napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinara Sašu Lekovića. Posebno zabrinjava što je posljednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih ozljeda gospodinu Lekoviću. Uzimajući u obzir težinu situacije, KLJP zahtijeva hitnu i bezodložnu reakciju policije i državnog odvjetništva. Svaki napad, a posebno fizički napadi na novinare i novinarke moraju biti hitno i temeljito istraženi, a počinitelji sankcionirani.
Ovo nažalost nije izolirani incident, nego nastavak alarmantnog trenda napada na novinare i novinarke te medije. Tijekom svog redovnog praćenja i bilježenja događaja vezanih za kršenja medijskih prava i sloboda, KLJP je zabilježila ukupno 75 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, prijetnji i vanjskih pritisaka u 2015. i 2016. godini. Na ozbiljnost situacije je tijekom svog posjeta Hrvatskoj proljetos upozorio i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks naglasivši kako napadi na novinare i novinarke moraju biti tretirani s posebnom ozbiljnošću te da institucije moraju poslati jasnu i jaku poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja u demokratskom društvu.
Nažalost, kao što svjedoči i recentni primjer prijetnji upućenih novinaru Goranu Borkoviću i redakciji portala Forum.tm, KLJP upozorava da hrvatske institucije, prije svega policija i državno odvjetništvo, ne pristupaju ovom problemu ozbiljno. Hrvatska je dužna i sukladno članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima poduzeti sve aktivne mjere kako bi stvorila i osigurala poticajno okruženje za slobodu izražavanja. To nužno podrazumijeva i zaštitu novinara i novinarki od napada kao što je to dodatno naglašeno u Preporuci Odbora ministara Vijeća Europe o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI