Neovisni novinarski portal
25.1.2021.
KULTURA / REPORTAŽE
(Foto: Jozica Krnić)

KDFV:
Zmajevi, urušeni zidovi i tajna jednog ‘Gazde’

(Foto: Jozica Krnić)

Posjetili smo najudarniji termin Kreativnih dana Fausta Vrančića, festivala koji je četvrti put bio održan na otoku Prviću.

(Foto: Jozica Krnić)

(Foto: Jozica Krnić)

U početku je ideja bila ona klasična – da se sezona malo produži. Danas je to preraslo u okupljanje kreativaca, razmjenu ideja, stvaralaštvo, druženje i edukativne radionice. A i sezona se produžila. Kreativni dani Fausta Vrančića u Prvić Luci pored Šibenika održani su ovoga vikenda po četvrti put. Traju, doduše, još uvijek, budući da će sutrašnji, nedjeljni doručak u Hotelu Maestral označiti i službeno zatvaranje festivala.
Čim smo se iskrcali iz slavnog „Tijata“, organizatorice su nas ubile u pojam. Dan ranije, naime, na otoku Prviću bila je održana dalmatinska premijera filma „Gazda“, trenutačno vruće domaće dokumentaristične robe. Da smo znali, došli bismo. A kako su Prvićani uopće došli do „Gazde“ samo nekoliko dana nakon središnje zagrebačke premijere? Nismo saznali, jer… –To je tajna – bila je odlučna Antonia Dobrota, jedna od organizatorica.
Dobro. Zato smo došli na vrijeme da pogledamo što će na Kreativnim danima Fausta Vrančića, od milja nazvanih KDFV, pokazati ekipa iz zagrebačke udruge FabLab, čiji je program otvarao subotnji dan na festivalu. Radi se o prezentaciji 3D printera. – Djeca su oduševljena. Nacrtala su srca, pa smo ih isprintali. Bitno je da znaju da takvo nešto postoji, jer djelatnost udruge je približiti digitalnu tehnologiju lokalnoj zajednici – rekao nam je predsjednik FabLaba, arhitekt Roberto Vdović.
prvic-19

(Foto: Jozica Krnić)

E moj Roberto, kao da ne znaš da u Šibeniku gradski 3D printer već godinama printa male note i ostale bespotrebne stvari. – Sada postoje stolni 3D printeri, postali su pristupačni, više ne koštaju desetke tisuća eura. Mogu se naći već od 400 eura – nije se dao Roberto.
Imamo u Šibeniku i taj skupi, u AluTechu, ne znamo što taj printa, možda velike note. – FabLab je osmišljen prije tridesetak godina na američkom MIT-u, kao laboratorij za digitalnu proizvodnju u kojem se može napraviti gotovo sve. FabLab je u Hrvatskoj osnovan kao udruga koja promovira nove tehnologije digitalne proizvodnje – Roberto je svoje profesionalno rekao do kraja, dok se na jednom od dva printera nazirala glava Fausta Vrančića.
Djeci se svidjelo, ali ne toliko kao radionica zmajeva. Onih koji se puštaju na vjetru. Voditelji su Darko i Žarko, a šefica koja je sve promatrala iz sjene je Snježana Hristov: – Mi smo iz Zagreba, ima nas petero dobrovoljaca. Na Facebooku nas možete pronaći pod Zmajoljupci. Pozvani smo ovdje već četvrti put i radimo radionicu, a odaziv je svaki put sve bolji. Naš cilj je da klinci razviju kreativnost i motoriku. Njima je to super, jer naprave nešto svojim rukama.
Za konačni uspjeh vjetar čak nije ni toliko bitan; ako ga nema, potrebno je samo malo potrčati. Sat vremena kasnije trčali su svi, i djeca i njihovi roditelji. Tema ovogodišnje izrade zmajeva bili su leptiri, a dok su ih djeca izrađivala, prisluškivali smo razgovor s čela stola:
– Ti se praviš važna.
– Ne pravim se!
– Praviš se, samo zato što si starija.
– Ajd’ molim te, ne govori više.
(Foto: Jozica Krnić)

(Foto: Jozica Krnić)

Jedinstvenost KDFV-a ogleda se i u suradnji i povezivanju Prvić Luke i Šepurine, dva mjesta na otoku Prviću. Zato i nije bilo čudno što smo članove udruge Dragodid pronašli kako popravljaju suhozid otprilike sto metara u teritoriju Šepurine. Mišo, Ante, Mario, Matej, Andro i Jelena počeli su, doduše, raditi na jednom suhozidu u Luci, no onda ih je dobronamjerni vlasnik obližnjeg terena upozorio da je kamenje kojim popravljaju zid njegovo i da njime uskoro planira sazidati kuću.
– A i bilo nam je malo čudno što je svaki kamen fino obrađen – kaže Jelena.
Tako su se obreli u Šepurini gdje su, kako to vole reći, „vidjeli potencijal“. Odnosno, odron na kamenom dijelu ceste koji vodi do mjesta. – Mi bismo ovdje trebali doći kao demonstratori, ali na kraju se to uglavnom svede da mi sami napravimo neki zid – objašnjava Ante, kupajući se u vlastitom znoju. Subotnje sunce je ugrijalo, a kamenja su postajala sve teža. Članovi udruge Dragodid (ime su dobili po mjestu na Visu gdje je 2007. održana njihova prva velika suhozidarska akcija) kasnije su u Luci održali i radionicu za sve zainteresirane mještane.
Nedaleko odatle, u crkvici pored lučkog igrališta, zaljubljenik u povijest i arheologiju, Omer Rak, imao je promociju svog romana „Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina“. Knjigu smo na ovim stranicama već analizirali, a radnja se razvija u dva paralelna vremenska tijeka; u Faustovo vrijeme te u godinama Domovinskog rata. U središtu svega je potraga za mitskim Kamenom mudraca, a glavni lik Gabrijel Rak ne samo da je u rodu s autorom, već je dobrim dijelom to autor sam.
prvic-5

(Foto: Jozica Krnić)

Festival KDFV morali smo napustiti oko 14 sati i tako smo opet propustili „Gazdu“, čija je repriza zakazana za 18.30 sati. Propustit ćemo i koncert Kristijana Goje – Doka, i mada već napamet znamo o kakvoj se avangardnoj estradnoj veličini radi, žao nam je zbog toga.
– Udruga djeluje već četiri godina, a u ovogodišnjem organiziranju Kreativnih dana Fausta Vrančića puno je pomogao i Memorijalni centar Fausta Vrančića. U petak smo prvi put na ovom festivalu imali organiziran dolazak osnovnoškolaca iz Brodarice i polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac, čime je dobrim dijelom ostvaren jedan od ciljeva ove manifestacije – opet smo malo popričali s Antonijom Dobrotom prije polaska broda za Šibenik, da zaključimo posjet Prviću.
Ovogodišnji Kreativni dani Fausta Vrančića, čiji smo naravno i muzej na Prviću obišli, najuspješniji je dosad. A bili smo na svakom. Možda ne i po broju posjetitelja, na tome još treba poraditi, ali po atmosferi, druženju i kreativnosti, svakako.
Fotogalerija Jozice Krnić:

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI