Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
UKRATKO
Izložba “Industrijska arhitektura na rijeci Krki” u Tehničkom muzeju

Izložba “Industrijska arhitektura na rijeci Krki” u Tehničkom muzeju

Ante Šupuk i suradnici pred u postrojenju hidrocentrale (foto: Wikipedia)

Ante Šupuk i suradnici u postrojenju hidrocentrale 

Izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki od sutra u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

U povodu 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki, 28. kolovoza 1895. godine, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku priredila je izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki, koja će u Tehničkom muzeju u Zagrebu biti otvorena 25.listopada.
Izložba je nastala kao rezultat istraživačkog projekta vezanog za industrijske pogone duž rijeke Krke.
Izvorno je bila postavljena u NP „Krka“, u vodenici na Skradinskom buku, nedaleko od arheološki istraženih i konzerviranih arhitektonskih ostataka HE Krka, koja je puštena u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare.
Istovremeno s puštanjem u rad pogona na Skradinskom buku ostvaren je i prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj. Vizionarski pothvat izgradnje cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije višefazne izmjenične struje, koji se sastojao od hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, 11 km dugog dalekovoda od rijeke Krke do Šibenika i potrošača u Šibeniku, ostvarili su inženjer Vjekoslav Meichsner i šibenski gradonačelnik Ante Šupuk.
U razdoblju do početka Prvog svjetskog rata vodena snaga rijeke Krke iskorištena je za rad još triju hidroelektrana (HE Jaruga na Skradinskom buku, HE Roški slap i HE Miljacka na istoimenom slapu u gornjem toku Krke), koje i danas proizvode električnu energiju i dio su jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske. Dvije hidroelektrane koje su bile projektirane nisu izgrađene – jedna na desnoj obali Skradinskog buka, druga na Bilušića buku.
Na izložbi su korišteni arhivski dokumenti, fotografije i nacrti iz NP „Krka“, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog državnog arhiva i privatne zbirke obitelji Šupuk.
Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Danas je jedan od temelja razvoja Šibenika i šibenskog kraja zaštita i očuvanje prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke. U promišljanju o budućnosti i održivom razvoju NP „Krka“ prioritet je zaštita prirode i očuvanje krhkih ekosustava rijeke Krke.
Izložba će u Tehničkom muzeju u Zagrebu biti otvorena do 15. siječnja 2017.

industrijska-arhitektura-na-rijeci-krki-pozivnica

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI