Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
KOMENTARI
Ima tu nešto…/Treba nam pobuna “lijevih jaja”

Ima tu nešto…/Treba nam pobuna “lijevih jaja”

Piše: Renato Baretić

Ilustracija: Mario Jurjević

muda-od“Neka institucije rade svoj posao”, ponovio je Milan Bandić skoro jednako onoliko puta koliko je spominjao i svoju majku, ni krivu ni dužnu. Dr. Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika zagrebačkoga Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, povjerovala mu je i zato dvaput zatražila sastanak s jedinom institucijom kojoj je mogla prijaviti višegodišnje nepravilnosti u radu tog Zavoda – s gradonačelnikom Milanom Bandićem osobno. A ta joj je institucija, pače Institucija, jasno dala do znanja da je “lijevo jaje” i da “neka ne smeta”. I tako je “lijevo jaje” još dvije godine nastavilo “ne smetati” babi i stričevima, kumovima i šogorima, te inim desnim jajima koja gradonačelniku nisu smetala u gaćama, dapače, udobno su se oslanjala o pun džep.

Dvije su godine trpljenja takve prostačke uvrede, tolikog poniženja dokazane osobne stručnosti, po mojim kriterijima jako, jako dug period. Ali, tko sam ja da sudim gospođi Paladino, kad ne poznajem ni nju niti razloge zbog kojih je za to vrijeme pristajala i dalje biti tek testis sinister svakom karonji koji je odlučio, uz pomoć Institucije, zapišati svoj djelić službeno zaštićenoga kulturnog ili prirodnog dobra “metropole”?

Tko sam ja, gospođo Paladino, da vam sudim…

A onda je jaje konačno puklo: zamjenica pročelnika ostala je u šoku kad je vidjela da se za vrijeme dok je ona bila na godišnjem, brzopotezno zatražila i izdala dozvola za one Horvatinčićeve zastrašujuće crne konstrukcije na Cvjetnom trgu. Pa je na svojem facebook-profilu i u jednom kratkom razgovoru za tportal ispričala što je bilo i što se sve događalo, ne samo u ovom najnovijem slučaju, nego i u posljednjih sedam godina, za koliko ona zna. Hej, sedam godina, gospođo Zrinka, za prvo javno oglašavanje svega što se zbivalo u tom razdoblju! Ali dobro, kako rekoh, tko sam ja da Vam sudim…
Zlobni su sirotani u komentarima ispod tekstova o tom njenom “zvižduku s Cvjetnog” odmah okrenuli pilu naopako, pa Zrinku Paladino stali optuživati da je prozviždala samo zato da otkaz dobije kao neka tobožnja pravednica, a ne kao sukrivac za Cvjetni i štošta ranije. U krivu su, naravno, jer gospođa Paladino je progovorila savršeno svjesna da ništa osim otkaza, nametnutog ili iznuđenog, ionako ne može fasovati. Ženi je, jednostavno, bilo dosta statusa lijevog jaja. Sedam je godina trpjela tu titulu (prvih pet, očito, u naivnom uvjerenju da joj stručnost nešto vrijedi i da institucije poput njena Zavoda naprosto moraju raditi svoj posao) a sad joj je prekipjelo.
Hrvatska je prepuna “lijevih jaja”: stručnih i prema svome poslu odgovornih ljudi, u svakom gradu, općini i županiji, diljem države. U tim ljudima povazdan kipi, vraćaju se kući svako popodne s gropom u želucu i grlu, ali – svatko iz nekog svojeg razloga – i dalje šute i trpe poniženja, pazeći da ne zasmetaju šefu dok sjeda u fotelju ili kroči u bolju budućnost. S vremena na vrijeme, eto, netko od njih “pukne”, poput Zrinke Paladino ili, na primjer, Josipa Vrbića.

Policajac J.Vrbić i službene tajne

Ne znate tko je Josip Vrbić? Hm, okej, ali sjećate se sigurno da je onomad jedan revoltirani, zgroženi inspektor dao novinama da objave policijske fotografije iz tajnog podruma Nadana Vidoševića, krcatog umjetninana i prepariranim dokazima Nadanove lovačke krvožednosti sa svih strana svijeta? E, pa to vam je taj Josip Vrbić, inspektor i stručnjak za umjetnine, kojem je neki dan sudac Ivan Turudić (njega sto posto znate, nemojte se sad praviti) odrapio devet mjeseci zatvora, zamijenjenog dobrotvornim radom, plus tri godine zabrane obavljanja policijskih poslova. Ključni je Vrbićev krimen odavanje službene tajne i, ako mene pitate, čovjek je bio savršeno svjestan toga što radi i lako je mogao zamisliti sve kozekvence tog prekršaja pravila službe, ali nije mogao zamisliti da i ta službena tajna, tko zna koja po redu, ostane zaključana u podrumima, i Vidoševićevom i policijskom. Presuda Županijskog suda zasad je još nepravomoćna, a ja bih, da sam kakav čimbenik u HND-u, TIH-u ili HHO-u (čuj mene – HHO-u!), već naručio dizajn zahvalnice koja bi inspektoru Vrbiću bila uručena odmah ispred sudnice, istom po izricanju pravomoćne presude.
Hrvatska je, velim, krcata “lijevim jajima” i krajnje je vrijeme da počnu žuljati i smetati na svaki način. Pobuna “lijevih jaja” ključna je stvar za raskrinkavanje sustava u kakvom već predugo živimo i za pokušaj izgradnje neke jednostavnije, praktičnije i jasnije Hrvatske. Bez “lijevih jaja”, lijeve jajare to nikad neće same pokrenuti, njima je super kad ne smetaju.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI