Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
POLITIKA
Hrvatski Sabor: Odbori bez kvoruma, Kovačić u kašnjenju, Sinčić i sinčić, ukratko- cirkus!

Hrvatski Sabor:
Odbori bez kvoruma, Kovačić u kašnjenju, Sinčić i sinčić, ukratko- cirkus!

Sjednica Hrvatskog saboraOd vremena prvog saziva hrvatskog Sabora, kada je u zastupničkim klupama, uz kojekakve tipove, sjedio i murterski grobar Jadranko Markov ni sam ne razumijevajući što ga je snašlo, u nacionalnom parlamentu nije bilo toliko cirkusa i zbunjoze. Imamo li to opet nekakav eksperiment, samo se više tako ne zove?

Na Odboru za zakonodavstvo, iako je upravo Most bio predlagatelj problematiziranih izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, baš zbog nedolaska „mostaša“, s iznimkom Omišanina Ivana Kovačića zvanog „’ko ih j…“, sjednica je odgođena. Kovačić veli, nisu dobili pozive na vrijeme. Zar samo „mostovci“?! Svi HDZ-ovi članovi uredno su stigli na sjednicu odbora, primijetio je mandatar Andrej Plenković.  ‘Ko tu koga sabotira?

Ni Odbor za Ustav nije bolje prošao, tek točku više je uspio raspraviti, a onda zaključio s radom jer su SDP-ovci otišli na sjednicu zastupničkog kluba ( ?!). Nije poznato tko je klupsku sjednicu vodio, jer formalni predsjednik kluba, Zoran Milanović, nije viđen u sabornici. Svi se pitaju gdje je.  – Ne znam – veli njegov stranački kolega Arsen Bauk- ali nije na „Malo vitra“, to je sigurno.
Ma gdje bio, taj se trenutno vjerojatno bavi dubokoumnom kontemplacijom, ne bi li pronikao u sebe ili makar shvatio svijet oko sebe , i dokučio kojim mu je putem krenuti dalje…
U međuvremenu, hodnicima državnog parlamenta šetala je impresionirana i velevažna zastupnička familija Sinčić- Palfi, mama, tata i njihov podmladak. Odgovorni roditelji dijete ne napuštaju ni za trenutak, nekmoli radi tričavih zastupničkih dužnosti. Koje se, nota bene, nužno ne obavljaju dolaskom na sjednice. Sudjelovanje na zasjedanjima nije obavezno. Za izostanak nisu predviđene ni sankcije. Ali jest plaća. I to neokrnjena… E, baš na tome sada radi Most, savjest hrvatskog društva, čiji su prvotimci dali truda i pripremili novi prijedlog Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u hrvatskom Saboru, koji je zbilja radikalno izmijenjen. I dalje se, naime, neće morati dolaziti na sjednice, ali se za glasovanje ( petkom ) mora naći malo vremena ! Tko ne glasa morat će platiti 500 kaznenih kuna. A to nije mala stvar. SDP-ov Tomislav Saucha odmah je primijetio kako je intencija ove promjene održavanje kvoruma. Zar nije?

Ivan Pernar, mladi zabavljač iz Živog zida, odlučio je, za razliku od nekih zastupničkih veterana, aktivno sudjelovati u radu Sabora. I „vaditi mast“ polumandatnom predsjedniku parlamenta Boži Petrovu, koji  od njega  već dobija facijalne grčeve, ma koliko ga to stajalo ponekog izbacivanja iz dvorane. Ali, ako ovako nastavi, neće ga Božo moći ni iz sabornice udaljiti, jer bi to moglo izazvati nezadovoljstvo zastupnika. Koji se s Pernarom vrlo dobro zabavljaju. Dok Petrov gubi živce… Hoće li moći izdržati dvije godine na čelu Sabora? I što će poslije toga, u Vladu ili među zastupnike, pitali su ga na RTL –u. Božo, ‘ko Božo. Nema odgovora, samo populističko mudrovanje.
– Ja kao ja, u tome nisam bitan. Bitno je što će biti dobro za Most. O tome ćemo odlučiti kad dođe vrijeme- sasvim će neodređeno, ali kao i uvijek nesebično, altruistički, spreman na žrtvu za svoj narod, pa ako treba i na još dvije godine šefovanja Saborom… samo što nije rekao metkovski predsjednik parlamenta bez dana zastupničkog staža. A to mogu samo najveći.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI