Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Hrvatska dobila novu Vladu

Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)
NOVA VLADA Zajednièka fotografija na stepenicama Hrvatskog sabor

Na slici predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u njegovoj vladi na stepenicama Hrvatskog sabora/Foto:HINA/ Damir SENČAR

Hrvatska je u srijedu navečer dobila novu, 14. Vladu, Sabor je nakon cjelodnevne rasprave, glasovima većine zastupnika iskazao povjerenje premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ) i njegovim ministrima.

Od 139 nazočnih, za povjerenje novoj Vladi glasovao je 91 zastupnik, tri su bila suzdržana, a 45 protiv.
Članovi Vlade potom su prisegnuli da će svoje dužnosti obnašati časno i savjesno, poštovati Ustav i zakone, zauzimati se za svekoliko napredak Republike Hrvatske.
Novoj Vladi čestitao je i zaželio uspješan i djelotvoran rad predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.
Plenkovićeva Vlada ima 19 ministarstva, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, Damir Krstičević obrane, Martina Dalić gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, a uprave Ivan Kovačić.
Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, graditeljstva Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.
Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac.
Resor turizma vodi Gari Cappelli, poljoprivrede Tomislav Tolušić, znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, zdravstva Milan Kujundžić, dok je Goran Marić ministar bez portfelja.
Ključnim ciljevima svoje Vlade, Plenković je označio stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografsku obnovu te društvenu pravednost i solidarnost.
Cjelodnevnu nazočnost u Saboru, nova Vlada zaključuje tradicionalnim fotografiranjem premijera i ministara na glavnom saborskom stubištu.
Premijer Plenković potom ide u Banske dvore gdje će mu prethodnik Tihomir Orešković predati “ključeve” hrvatske Vlade.
NOVA VLADA Zajednièka fotografija na stepenicama Hrvatskog sabor

Na slici predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u njegovoj vladi na stepenicama Hrvatskog sabora/Foto:HINA/ Damir SENČAR

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI