Neovisni novinarski portal
9.3.2021.
IZDVOJENO
Deseci tisuća Poljakinja prosvjedovale zbog prava na abortus

Deseci tisuća Poljakinja prosvjedovale zbog prava na abortus

'Black Monday' nationwide women strike

Prosvjed u Varšavi/Foto:EPA

Deseci tisuća Poljakinja obučenih u crno prosvjedovale su u ponedjeljak u Varšavi protiv prijedloga zakona koji praktički zabranjuje pobačaj u toj zemlji koja već ionako ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u Europi.

Čitava akcija koordinirana na društvenim mrežama pozvala je žene da prekinu posao i sudjeluju na okupljanjima širom zemlje.
Prosvjednice su skandirale “Žene će srušiti ovu vladu” i “Zakon krši naša prava”.
Vladajuća desničarska stranka Pravo i pravda (Pis), koja kontrolira parlament, općenito zagovara zabranu pobačaja, ali su njezini čelnici svjesni da većina Poljaka podupire postojeći zakon. Ispitivanje javnog mišljenja objavljeno sredinom rujna u časopisu Newsweek Polska pokazalo je da 74 posto Poljaka želi da postojeći zakon ostane na snazi.
Usvojen 1993. godine, sadašnji zakon dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta, ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran.
Poljska sa 38 milijuna stanovnika ima manje od 2 000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak 100 do 150 tisuća takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.
Međutim vlasti sada razmatraju daljnju radikalizaciju zabrane, čime bi se svaki pobačaj, pa čak i spontani, mogao proglasiti kaznenim djelom. Zbog toga su žene u Poljskoj danas stupile u opći štrajk.
Slični prosvjedi odvijali su se u više poljskih gradova, ali i u drugim europskim gradovima Londonu i Bruxelesu. Okupljanje u znak potpore Poljakinjama održano je i u Zagrebu u organizaciji Inicijative “Obrani pravo na izbor”. jedna od organizatorica zagrebačkog okupljanja Karolina Wieckiewcz, za N1 televiziju je izjavila kako su Poljaci danas izašli na ulice i pokazali da ne žele živjeti u zemlji u kojoj je zabranjen pobačaj.
“Poslana je poruka da je ovaj zakon koji sada imao grozan i da ženska prva nisu poštovana”, kazala je Wieckiewcz.

“Organizirali smo ovaj prosvjed u obrani prava na izbor. Znam i da situacija u Hrvatskoj nije dobra, bila sam ovdje na prosvjedu u svibnju, htjela sam pokazati da su Poljakinje solidarne s Hrvaticama. Sada su Hrvatice solidarne s Poljakinjama. Suze mi idu na oči, ne mogu vjerovati da je ovoliko ljudi došlo nam dati podršku”, dodala je.

Na pitanje koja je razlika između Poljske i Hrvatske, odgovorila je: “Znamo da zakon u Hrvatskoj nije dobar, jer postoji pravo liječnika na priziv savjesti, ali u Poljskoj uopće nemamo ni pravo na zahtjev na abortus. Zato moramo putovati u druge zemlje, napraviti pobačaj u sivoj zoni ili piti pilule koje kupujemo na internetu, a to je jako loša situacija”, kazala je Wieckiewcz.

Prema podacima koje je iznijela, u Poljskoj je tri puta više osoba koje su za liberalizaciju postojećeg zakona koji brani abortus, a samo 11 posto Poljaka traži potpunu zabranu abortusa.

 

'Black Monday' nationwide women strike

Prosvjed u Varšavi/Foto:EPA

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI