Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
MEDIJI
Danas nam je rođendan: Prve 103 su najvažnije

Danas nam je rođendan:
Prve 103 su najvažnije

dscn7910

Plamen svijeće na suncu… (foto: TRIS)

Kažu dječji psiholozi kako su ‘prve tri najvažnije‘. Mi mislimo da su najvažnije prve 103 (slovima: stotinu i tri). Pa onda i ostale.

U svakom slučaju, na današnji dan prije tri godine ili 1185 dana se naš/Vaš Tris prvi put spojio na međunarodnu internetsku mrežu, u točno 12 sati i 45 minuta.

U međuvremenu smo objavili 5262 teksta. Dobijali smo i nagrade i priznanja, pohvale, ali i sudske tužbe. O etiketiranjima raznih političkih struktura kako smo lijevi ili desni ne treba trošiti slova i riječi. Neki bi radije da se nikad nismo pripojili ‘na struju’.

No zato ste tu svi Vi, naša publika koja misli svojom glavom. A koju bi isti također radije ugasili, da mogu.

Ali ne mogu. Jer se to nikada nije moglo. Zaustaviti slobodu mišljenja. Poništiti uzvišenu ljudsku potrebu za tolerancijom, zatomiti istinoljubivost. Potrebu za zdravom kritikom onoga što ne vrijedi u našem društvu.

Počeli smo volonterski, premda nezaposleni. U međuvremenu smo radili tek nešto manje volonterski, zahvaljujući onima koji su nas podupirali, te su smjesta prepoznali naše vrijednosti i profesionalni rad, među kojima su bili i Ministarstvo kulture i Agencija za elektroničke medije. Hvala i svima drugima na potpori. Zahvaljujući njima osnažili smo se: uposlili još kolega koji su proteklih godina poostajali bez posla u svojim matičnim redakcijama, nakon više desetljeća novinarskog rada.

Surova i nerazumna politika je nedavno odlučila dokinuti bilo kakvu potporu neprofitnim medjima, uz standardne propagandne besmislice. Nisu spominjali kako su cijelogodišnje potpore  za rad sedam-osam novinara s minornim honorarima jednake trošku jedne ‘jače’ večere političke vrhuške.

No nećemo dalje o tome. Danas je ipak rođendan. Ne zamjerite što smo ponešto rekli o sebi, te smo možda i malo patetični. Takav je dan…

Evo se, u skladu s aktualnim odnosom države prema slobodnim medijima, umjesto s nekom raskošnijom tortom, častimo jednom princes-krafnom.

Kad god poželite, dojavite nam na Facebook stranicu ili na tris@tris.com.hr ako smo negdje pogriješili. Ili ako nismo pogriješili. Savjetujte nas s prijedlozima za poboljšanje našeg rada. Došapnite  nam o onome što vas muči ili nas usmjerite na neke lijepe i dobre ljude i priče. Štogod…

Hvala Vam od srca što nas pratite!

Vaši Trisovci.

 

tris

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI