Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Zmaj, sv. mihovil i Zvonimir Vila (Foto: TRIS)

Čudo na Gorici:
Pomirili se sv. Mihovil i zmaj

Zmaj, sv. mihovil i Zvonimir Vila (Foto: TRIS)

U povodu 950 godina prvog spomena Šibenika, zaboravljeni su i neki stari animoziteti.

Zmaj, sv. mihovil i Zvonimir Vila (Foto: TRIS)

Zmaj, sv. mihovil i Zvonimir Vila (Foto: TRIS)

Sveti Mihovil, Mihael ili Mihajlo arhanđeo je koji je osobno je predvođio nebesku vojsku protiv Lucifera. Ako je vjerovati “Otkrivenju”, u tom je ratu i pobijedio: “Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli.”
Sveti Mihovil, koji je u međuvremenu postao zaštitnik Šibenika, policajaca, vojnika, pilota i radiologa, i dan danas na mnogim slikama i kipovima vodi svoj ljuti boj protiv zmaja. Trajalo bi to tako stoljećima da predstavnik Dobra i predstavnik Zla nisu susreli akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vilu na Gorici, najstarijem šibenskom predjelu. On ih je pomirio.
– A što bih drugo trebao? Da ih pustim da se i dalje ubijaju? To nije nimalo kršćanski, a pomirenje jest. Mogu ja napraviti i njihov klasični prikaz gdje koplje prolazi zmaju kroz usta, da bude i krvi i svega… Ali mislim da nam je više dosta krvi – rekao nam je Vila, objasnivši nam što se dogodi kad se Dobro i Zlo pomire: – Mir. Sad je konačno nastao mir.
Želio je, kaže, napraviti sliku koja je drugačija, pomalo provokativna. – Ovo je jedna ozbiljna šala, koja u sebi nosi poruku. Ne treba se začahuriti i ne izlaziti iz okvira. Ljudi komentiraju različito. Neki su mi rekli da sam sv. Mihovila pomirio s vragom. Što možda i ima smisla, ali ja sam, na kraju krajeva, htio malo i šokirati. Pozitivno šokirati – tvrdi Zvonimir Vila, koji je od slučajnih prolaznika zbog svoje vizije pomirenja Dobra i Zla bio nazivan jugonostalgičarem i bezvjernikom. – Htio sam napraviti nešto drugačije, to je cijela priča.
A to “drugačije” podrazumijeva još jedan detalj. Sveti Mihovil na slici, naime, poprilično podsjeća na svog autora: – Da, sebe sam napravio!
Zvonimir Vila inače na šibenskoj Gorici svakodnevno demonstrira srednjovjekovne grafičke tehnike na preši koju posjeduje jedini u gradu. – Na tim tehnikama sam diplomirao na Akademiji u Zagrebu. Te se tehnike nisu promijenile od 15. stoljeća, a u renesansi su postojale i u Šibeniku. Tu se, uostalom, rodio i zanat izučio čuveni grafičar Martin Kolunić Rota – kaže umjetnik.
Njegovo pomirenje sv. Mihovila i zmaja možete svakog dana razgledati na Gorici.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI