Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Braniteljski film nagrađen u Valladolidu

Braniteljski film nagrađen u Valladolidu

povezana slika

Kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata, osvojio je nagradu Zlatni klas za najbolji kratkometražni film u programu Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci).

Kristina Kumrić je uz nagradu osvojila i 3.000 eura koju dodjeljuje festival. Program Meeting point prikazuje prve i druge filmove redatelja, a ove je godine u kratkometražnoj konkurenciji prikazao 12 naslova.
Nacionalni projekt Jedna slika iz Domovinskog rata pokrenuli su HAVC i Ministarstvo branitelja RH 2013. godine, sa željom kreativnog uključivanja najšireg kruga sudionika rata i njihovih obitelji.  Po čovika nastao je po kratkoj priči Povratak  Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao  ratni zarobljenik u logoru.
Film je premijerno prikazan na prestižnom 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, unutar sekcije Kratki rezovi. Autorica filma je Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, a producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser iz Restarta.
Film je krajem lipnja prošle godine sniman u okolici Šibenika, na lokacijama sela Bilići i Unešić.
U glavnim ulogama su dvije  Šibenčanke: Janja Avdagić i Leonarda Živković, a u sporednim Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić.
Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva branitelja RH.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI