Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
POLITIKA
Božo Petrov u Nu2: Nemamo 70 ruku, nego samo 13

Božo Petrov u Nu2:
Nemamo 70 ruku, nego samo 13

petrov-nu2-4Aktualni predsjednik Sabora, Božo Petrov, lider Mosta, gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, ponovio je svoju, zadnjih dana, nekako zloslutnu, mantru o tome kako će ovu Vladu podržavati samo dok bude provodila dogovorenu politiku, a ako se toga ne bude pridržavala, nema razloga da oni (Most) ostanu u takvoj vladi. Ali, dodao je brzo Petrov, ne vidim zašto ova Vlada ne bi kvalitetno funkcionirala naredne četiri godine, to je Vlada koja nastupa argumentima što smo vidjeli u pregovorima i nije ova moja izjava nikakvo zveckanje oružjem.

Stalo mu je da se Saboru vrati dignitet koji toj instituciji po naravi stvari pripada i zbog toga je odlučio preuzeti odgovornost za vođenje nacionalnog parlamenta. Bilo mu je, kako je rekao, neprihvatljivo da saborski zastupnici primaju gotovo 16 tisuća kuna a da ih nema na radnom mjestu, što nijedan privatni poslodavac ne bi tolerirao.

Nisam doživio da se nadmećem s Pernarom

– Zato smo među 7 jamstava htjeli da se sankcionira nedolazak na sjednice, ali zastupnici su birani voljom birača i najveća kazna im je , po nekima, da ih birači ne izaberu na sljedećim izborima. Postigli smo načelni dogovor da ako zastupnici ne dolaze na glasovanje petkom u Sabor, bit će kažnjeni s 1500 kuna paušala koji primaju mjesečno, ali će klubovi zastupnika morati voditi računa da njihovi zastupnici dolaze na sjednice, i ako to ne bude išlo, uvest će se i strože mjere- najavio je Petrov.
Potvrdio je da se Most zalagao za uvođenje minimalca za one saborske zastupnike koji ne dolaze na posao, ali je za takvu mjeru trebalo promijeniti cijeli set zakona. Na pitanje zašto je pristao na kompromis koji dezavuira Mostova predizborna obećanja, pa i jamstva, ponovio je kako je njegov cilj podignuti dignitet Sabora, a ako ovakvim mjerama to ne ide, uvijek ima vremena i za radikalnije.
Voditelj emisije Aleksandar Stanković upozorio je i na činjenicu da još aktualni šef oporbe Zoran Milanović, iako izabrani zastupnik na sjednice ne dolazi, kao što je u sabornici tijekom prošlog saziva vrlo rijetko bio viđen i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. No, na tu opasku, Petrov nije imao konkretan komentar…
– A što sa zastupnikom Ivanom Pernarom koji izaziva veliko zanimanje javnosti? Kako ćete izaći na kraj s Pernarom- pitao je Stanković.
“Nisam uopće to doživio kao da se nadmećem sa zastupnikom Pernarom. Drago mi je da je aktivan, i volio bi da su svi aktivni kao Bulj, Grmoja, Pernar… No, događa se i da neke stvari ne stoje, ali bez obzira na to on koristi svaku mogućnost da izađe s onim što ima reći a što se inače nema gdje čuti, a to rade i Bulj i Grmoja. Pustio sam tjedan do dva dana zastupnicima kojima je ovo prvi put da da su u Saboru, da nauče Poslovnik i Ustav- velikodušno će Petrov, kao da je veteran među zastupnicima. Pernaru je u smislu angažmana benevolentno udijelio plus, ali što se tiče poznavanja Poslovnika, e tu se još treba učiti… – poručio je nekako s visoka, na što mu je Stanković dometnuo: Pa i vi se trebate učiti.

Brkić? Ne želimo da nas opet optuže da se miješamo u tuđe poslove!

Poziciju predsjednika Sabora preuzeo je, kako je kazao, jer je to Most od njega tražio. Ali, kako je moguće da mu potpredsjednik bude HDZ-ov Milijan Brkić koji je optužen za plagiranje 70 posto diplomskog rada, zbog čega nije mogao biti ni ministar, na to pitanje Petrov nije imao odgovor. Branio se kako su u prošloj Vladi pokušali davati signale HDZ-u kad su smatrali da netko ne može biti ministar, ali „tada su svi, mediji i ostali, bili oštro protiv toga i pribijali nas kao kočničare sustava koji se miješaju u tuđe poslove“- požalio se. Na konstataciju voditelja da je Most prihvatio sve što se od njega tražilo u pregovorima i da je to zapravo oportunizam, Petrov je ustrajao na tome da više ne žele doći u situaciju da komentiraju druge (?!) – Prepuštam odgovornost onima koji žele te ljude u svom timu i predlažu ih. Ne želim više doći u situaciju u kojoj smo bili- rekao je, aludirajući na Brkićevu potpredsjedničku funkciju u Saboru.
Petrov je uporno isticao kako nije korektno od njih, sa samo 13 mandata, očekivati da preuzmu odgovornost za funkcioniranje cijele države. Za to bi im, kazao je, birači trebali dati puno više glasova. – Ali mi nemamo 70 ruku u Saboru…
Odbio je sve insinuacije, pa i otvorene primjedbe, kako iza projekta Most stoji Ivica Relković, kao predstavnik klerikalnijeg dijela Mosta, štoviše da mu piše i govore s kojima nastupa u javnosti, na što se i slatko nasmijao, tvrdeći da samo iznimno, ako nije bio u situaciji ili nije imao vremena, nije govorio ono što je sam napisao. A to se nije dogodilo ni u pet posto slučajeva…

Preferencijalni glasovi i na lokalnim izborima ( ?)

Komentirajući što je ostalo od čuvenih sedam Mostovih jamstava, osvrnuo se i na uvođenje tri preferencijalna glasa na izborima, uz mogućnost da se to primjenjuje i na lokalnim izborima. – Ali za to postoje tehničke zapreke, i ako ih uspijemo riješiti, taj će princip biti i na lokalnim izborima- obećao je, poručujući kako su odustali od hitne procedure i da će sve što se tiče tri preferencijalna glasa na izborima biti obavljeno u redovnoj proceduri, do Nove godine. No, dodao je, treba znati da tu ima i jedna kvaka, odnosno uvođenje tri preferencijalna glasa onemogućit će predizborne koalicije.
Puno riječi je izgovoreno i oko Mostova prijedloga za smanjenje HRT-ove pristojbe na 65 kuna, što je Petrov objasnio činjenicom da 15 kuna nekim skupinama građana nešto znači, a s druge strane to je korak ka onome što se na HRT-u mora dogoditi, a to su strukturne promjene kako bi dobili uistinu javni servis.
Stanković ga je izravno optužio da je odgovoran što HRT već mjesec dana nema ravnatelja, što je Petrov spremno prihvatio, objašnjavajući kako nisu htjeli produžiti mandat v.d. ravnatelju smatrajući da svoj posao ne obavlja kvalitetno. Ustvrdio je, međutim, da ničim neće biti ugrožen rad HRT-a.

Molitvene skupine i gay-pride

Upitan smiju li u molitvenim skupinama protiv abortusa, ispred zdravstvenih ustanova sudjelovati i djelatnici bolnica, kazao je da svatko treba postupati prema svojoj savjesti, ali u civilu, a uniforme koristiti za rad u institucijama. A ako će nešto postići, nema ništa protiv ni gay-pridea pred bolnicama, to je njihov izbor. A pred crkvama? Tu , pak, Petrov drži da bi gay-pride bio shvaćen kao provokacija, ali „ako misle da je to poželjno i normalno, eto, neka paradiraju ispred crkve“.
Bivše ministrice Dubravke Jurline Alibegović Most se nije odrekao, ona će biti dio stručnog tima koji se tek ustrojava, ali morali su, rekao je, u jednoj osobi izabrati ministra uprave i potpredsjednika Vlade iz kvote Mosta, i zbog toga su se odlučili za Ivana Kovačića. Iako je Kovačić stomatolog, ne misli da je paradoksalno što je preuzeo resor uprave, jer ima veliko iskustvo u dvije godine vođenja grada ( Omiša op.a.)…
Kao i Grmoja, i Petrov drži da HANZA Media radi o glavi Mostu, jer kada ostanete bez 20 milijuna kuna za ovrhe, što će sada ići građanima, svakako vam nije svejedno.
Na kraju je kratko komentirao i film Darija Juričana „Gazda“, konstatirajući da je dobro da se taj film dogodio, da je zanimljiv i da bi volio da ga svi pogledaju.
A na pitanje hoće li na dnevni red jedne od plenarnih sjednica Sabora staviti raspravu o prijetnjama novinarima, kako to traži HND, kratko i jasno je rekao: Vrlo rado, kad to dođe do mene.

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI