Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Iz Azerbajdžana (foto: Ured predsjednice)

Azerbajdžanski dani predsjednice RH – Alyjevi tom državom vladaju 23 godine

Iz Azerbajdžana (foto: Ured predsjednice)
Iz Azerbajdžana (foto: Ured predsjednice)

Iz Azerbajdžana (foto: Ured predsjednice)

Predsjednica RH je treći dan u Azerbajdžanu, u kojem se danas opet sastala s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim kojemu je ovo već treći mandat, a nakon što ga je naslijedio od oca Heydara. Aliyevi tom državom vladaju zadnje 23 godine.

– Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev otvorili su poslovni forum u Bakuu dajući snažnu potporu gospodarstvenicima da surađuju kako bi vrlo dobre političke odnose dviju zemalja pratili isto tako dobri odnosi na području gospodarstva. Dvoje predsjednika složilo se kako se dosad ekonomska suradnja između Hrvatske i Azerbajdžana temeljila uglavnom samo na izvozu nafte iz Azerbajdžana u Hrvatsku i prodaji “vaših izvrsnih brodova koje imamo već godinama”, kako je kazao predsjednik Aliyev, iz Hrvatske u Azerbajdžan. Sada je vrijeme, složili su se, za diverzificiranje ekonomske suradnje, a mogućnosti su brojne… – ističu u Uredu predsjednice RH.
Inače, predsjednikovanje Azerbejdžanom je Alyjevima nekako ‘u obitelji’: Ilham Alyjev upravo konzumira svoj treći predsjednički mandat, a na čelo države je zasjeo nakon što je s njega sišao njegov otac Heydar Alyjev, koji je predsjednik bio od 1993. do 2003. godine, a ranije i regionalni šef sovjetske obavještajne službe KGB-a.
Alyjevu i njegovom ocu se zamjera autokratsko vladanje državom, tom bivšom sovjetskom republikom, koja inače obiluje naftom, ali je unatoč tome  životni standard stanovništva vrlo nizak. Spočitava  im se gušenje slobode izražavanja, zatvaranje i zlostavljanje novinara, pranje milijardi u off-shore tvrtkama i  slično ponašanje karakteristično za neke diktatorske režime.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI