Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

A. Plenković:
Kultura za Obuljen Koržinek, a Hasanbegoviću ‘mjesto gdje će moći potvrditi svoju stručnost’

Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)
Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

ZAGREB, 18. listopada 2016. (Hina) – Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak navečer na konferenciji za novinare da su predloženi kandidatkinje i kandidati za ministre kvalitetan i stručan tim, da će vlada imati četiri potpredsjednika – to su Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić,  nije objavio imena svih kandidatkinja i kandidata za 19 ministarskih mjesta, no potvrdio je da će ministrica kulture biti Nina Obuljen Koržinek.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što će u novoj vladi biti četiri ministrice. Iako nije objavio imena kandidatkinja i kandidata za ministre naglasio je kako su ona zapravo poznata i da se radi o kvalitetnim osobama s iskustvom, od kojih je većina u 40-tim godinama.
Novinare je osobito zanimalo njegovo stajalište o aktualnom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, a Plenković je izrazio uvjerenje da će Hasanbegović sigurno biti na mjestu gdje će se moći potvrditi njegova stručnost, a i politička stajališta.
Plenković je ocijenio kvalitetnim rad i kompetencije Nine Obuljen Koržinek rekavši kako je s njezinim načinom rada upoznat.
 Iz HDZ-a se doznaje da bi na čelu četiriju ministarstva trebale biti žene – ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta  Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Gabrijela Žalac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Nada Murganić trebala bi biti na čelu novoga ministarstva – demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.
Kandidat za ministra financija je Zdravko Marić, za ministra vanjskih i europskih poslova je Davor Ivo Stier, ministra obrane Damir Krstičević, a ministra uprave Ivan Kovačić.
Kandidat za ministra hrvatskih branitelja je brigadni general Tomo Medved, koji je i u prošloj vladi vodio to Ministarstvo,  za ministra znanosti, obrazovanja predložen je Pavo Barišić, za ministra zdravstva Milan Kujundžić, a za ministra graditeljstva Lovro Kuščević.
Za ministra rada i mirovinskoga sustava predložen je Tomislav Ćorić, Vlaho Orepić za ministra unutarnjih poslova, a tu je dužnost obnašao i u prošloj vladi. Istu dužnosti kao u prošloj vladi – ministra pravosuđa trebao bi obnašati Ante Šprlje, a Slaven Dobrović trebao bi biti na funkciji ministra zaštite okoliša i energetike.
Gari Capelli trebao bi biti ministar turizma, Oleg Butković ministar prometa i infrastrukture, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI