Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
KULTURA
14. Zagreb Film Festival: Više od sto filmova u devet dana na šest lokacija

14. Zagreb Film Festival:
Više od sto filmova u devet dana na šest lokacija

zff4

Na devet dana u studenom  (12.-20.11.) Zagreb će još jednom postati filmsko središte, donoseći domaćoj publici selekciju najatraktivnijih i najzanimljivijih igranih filmova dugog i kratkog metra iz čitavog svijeta. U utrci za Zlatna kolica 14. Zagreb Film Festivala su 33 naslova: 13 dugometražnih, 10 kratkometražnih i 10 iz programa Kockice. U natjecateljskom programu je rekordni broj trilera i najveći broj autorica u povijesti festivala, a na ZFF stižu Deborah Kara Unger, Andreas Dresen, Cristi Puiu, Tony Grisoni i Slavko Štimac.

Festival će se održati  u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademijskoj sceni te u Goethe-Institutu, dok će se zagrebačko otvaranje Festivala po prvi put moći virtualno pratiti i u Rijeci, i to putem live streaminga u Art-kinu Croatia, organiziranog u okviru programa ZFF Putuje.
Diretktor ZFF-a Boris T. Matić je predstavljajući ovogodišnje izdanje festivala na press konferenciji posebno istaknuo najveći broj autorica u povijesti festivala.
„Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu. Uz Hanu Jušić (Ne gledaj mi u pijat) i Katarinu Zrinku Matijević (Trampolin), tu je i izraelska autorica Maysaloun Hamoud, gošća 14. ZFF-a koja će u Zagrebu predstaviti šarmantni izraelsko-francuski film Dva svijeta te gruzijska autorica Rusudan Glurjidze s autobiografskom dramom Kuća drugihTopla filmska priča kojom u subotu 12. studenog otvaramo festival stiže s hladnog sjevera, iz Finske. Riječ je o laureatu kanskog programa Izvjestan pogled, biografskom filmu Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhoa Kuosmanena, a pažnju ljubitelja feelgood filmova mogla bi privući i srpska bajka za odrasle u režiji Srđe Penezića Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato sa Slavkom Štimcem, jednom od nama najpoznatijih glumačkih zvijezdi bivše države i gostom 14. ZFF-a”.

zff3

Osim što u utrci za Zlatna kolica sudjeluje rekordan broj naslova s hrvatskim produkcijskim potpisom, ovogodišnje festivalsko izdanje u glavnom programu donosi rekordan broj trilera, njih čak četiri. Tako ćemo na 14. ZFF-u gledati Noćne životinje (Nocturnal Animals), novi film modnog kreatora sve uspješnijeg u svijetu filma, Toma Forda, koji je osvojio Nagradu žirija u Veneciji, a križanac vesterna i trilera Psi (Dogs), debitantsko ostvarenje rumunjskog redatelja Bogdana Mirice na ZFF stiže s nagradom FIPIRESCI kanskog programa Izvjestan pogled. Belgiju u glavnom programu predstavlja Flamansko nebo (Flemish Heaven), film izvanrednog suspensa u režiji Petera Monsaerta, a u glavnom programu je i Miran čovjek (Old Stone), triler kinesko-kanadskog redatelja Johnnyja Maa.
Na samom zatvaranju 14. ZFF-a, u subotu 19. studenog, ZFF će obilježiti 20 godina od nastanka kultnog filma Davida Cronenberga Sudar (Crash), projekcijom spomenutog filma u prisustvu australsko-kanadske glumice Deborah Kare Unger. Projekcija je dio novog programa Kinolektira koji je u kinu Europa započeo ove jeseni i koji predstavlja nezaobilazne filmske klasike.
“Posebnost ovogodišnjeg natjecateljskog programa jest i što će po prvi put na Zagreb Film Festivalu biti organizirane projekcije prilagođene slijepima i slabovidnima te gluhima i osobama s oštećenjima sluha. Inkluzivne projekcije filmova Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin organizirane su u suradnji s Udrugom Zamisli te uz potporu HBOR-a”- ističe Boris T. Matić.
Koordinatorica programa ZFF-a Selma Mehadžić najavila je programske novitete u drugim programima ovogodišnjeg ZFF-a.
„Program Ponovno s nama, kao i dosad, okupit će autore čije smo prethodne filmove gledali na ranijim festivalskim izdanjima, a glavna novost jest da program ove godine postaje natjecateljskog karaktera – pobjedničkom filmu pripast će nagrada Zlatni bicikl, što je rezultat naše težnje da sustavno pratimo rad ‘starih’ ZFF-ovih autora, ali i da na njihova nova ostvarenja stavimo nešto veći fokus nego ranijih godina. U Zagreb tako ove godine stiže jedan od velikana rumunjskog novog vala i pobjednik kratkometražnog ZFF-ovog programa 2004., Cristi Puiu, koji će predstaviti svoju crnohumornu obiteljsku dramu Sieranevada, snimljenu u koprodukciji s Hrvatskom. Nastavljamo i suradnju s Europskim parlamentom: u programu Dan Lux Filma predstavit ćemo tri ovogodišnja finalista koji konkuriraju za Nagradu Lux.

zff5

Popularni popratni programi 

Moj prvi film pod selekcijskom palicom filmskog kritičara Nenada Polimca ove godine donosi debitantska ostvarenja najznačajnijih irskih redatelja, Velikih 5 već tradicionalno donosi nova ostvarenja iz pet najvećih europskih kinematografija (Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije i Španjolske), a i ove će se godine programima Bibijada by RBA i PLUS predstaviti filmska ostvarenja namijenjena djeci i mladima.
Osim što će steći uvid u najatraktivnije i najzanimljivije igrane filmove dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta, publika 14. ZFF-a moći će se i dobro nasmijati uz program Komedije istoka Europe, koji uključuje najbolje predstavnike ovog žanra po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića, te program tzv. mockumentaraca koji nastaje u suradnji s filmskom kritičarkom Dianom Nenadić.
ZFF i Goethe-Institut ove godine ugošćuju jednog od velikana suvremene njemačke kinematografije, redatelja Andreasa Dresena. Tom će prigodom u Goethe-Institutu biti prikazan izbor filmova ovog nagrađivanog autora; prvo ostvarenje u ovom retrospektivnom nizu, film ‘Cloud 9’, bit će prikazano tijekom trajanja ZFF-a, a predstavit će ga sam redatelj.
Program Industrija, posvećen edukativnim i praktičnim sadržajima, predstavit će niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje. U sklopu Industrije održat će se i 5. izdanje radionice Moj prvi scenarij, namijenjene filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni film.
Program Zagreb Film Festivala dostupan je online na službenoj festivalskoj stranici (www.zff.hr), a ulaznice se mogu kupiti i preko internetske stranice zff.kupiulaznicu.hr.
zzf1
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI