Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

1. sjednica 14. Vlade RH – buduće privatizacije s najvišim stupnjem transparentnosti

Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)
Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

Premijer Andrej Plenković (Printscreen YouTube)

Vlada RH održala je prvu sjednicu pod predsjedanjem Andreja Plenkovića.

Otvarajući sjednicu Plenković je podsjetio je na četiri temeljna cilja 14. hrvatske vlade, a to su ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost.

U uvodu je govorio i o namjeri da se aktualni ured za upravljanje državnom imovinom transformira u ministarstvo. Požalio se da Hrvatska raspolaže značajnim fondom imovine koja je slabo iskorištena ili zapuštena, što je jedna od bitnih prepreka gospodarskog rasta. Govoreći o upotrebi državne imovine rekao je ona ne znači privatizaciju, ali je ni ne isključuje.

– Upotrebu državne imovine ne treba poistovjetiti s privatizacijom, ali učinkovitije iskorištavanje državne imovine ne isključuje privatizaciju niti je može isključiti. Na ovom mjestu želim biti sasvim jasan, privatizacija strateških infrastruktura i strateških resursa neće biti. Međutim, privatizacija, tj. partnersko korištenje privatnog sektora za brži rast i veću zaposlenost u poduzećima koja posluju na konkurentnim tržištima je dobrodošla i potrebna. Dakako, u postupcima odlučivanja koje će obilježavati najviši stupanj transparentnosti. Upravljanje imovinom je bitan stup postizanja našeg cilja u stabiliziranju javnih financija i smanjivanju javnoga duga – rekao je Plenković.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila jedno izvješće, donijela osam zaključaka, odluka, uredbi i imenovanja, te je na kraju ministar financija Zdravko Marić predstavio poreznu reformu koja je bi trebala startati 1. siječnja 2017. godine.

Održana 1. sjednica 14. Vlade RH (Printscreen YouTube)

Održana 1. sjednica 14. Vlade RH (Printscreen YouTube)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI