Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
Zvizdan nominiran za EFA-inu nagradu publike, glasovanje otvoreno!

Zvizdan nominiran za EFA-inu nagradu publike, glasovanje otvoreno!

zvizdan 2

Foto:HAVC

Europska filmska akademija (EFA) otvorila je u četvrtak, 1. rujna, glasovanje za nagradu publike (The People’s Choice Award), a među 12 nominiranih filmova koji su obilježili godinu nalazi se i nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića.

Europska filmska akademija svake godine dodjeljuje nagradu za najbolji film po glasovima publike, a svaki glasač ima priliku izabrati njemu najdraži naslov te osvojiti put na dodjelu nagrada Europske filmske akademije, koja se ove godine održava 10. prosinca u Wroclawu u Poljskoj. Glasovanje je otvoreno do 31. listopada.
Među nominiranim filmovima nalaze se i posljednji u nizu nastavaka o agentu Jamesu Bondu, Spectre u režiji Sama Mendesa, zatim Mustang redateljice Deniz Gamze ErgüvenTijelo (CiałoMałgorzate SzumowskeJulieta Pedra Almodovara, Dankinja (The Danish Girl) Toma HooperaJastog (The Lobster) Yorgosa LanthimosaRat (Krigen) Tobiasa Lindholma, Bravo! (Aferim!) Radu JudeaPotpuno novi zavjet (Le tout nouveau testamentJaco Van DormaelaČovjek zvan Ove (En man som heter Ove) Hannesa Holma te dokumentarac Vatra na moru (Fuocoammare) u režijiGianfranca Rosija.
Glasovanje se odvija na stranici Europske filmske akademije na ovoj poveznici, a potrebno je ostaviti svoje ime i prezime te e-mail adresu, označiti svoj grad i zemlju te zatim označiti omiljeni film i poslati svoj glas.
Podsjetimo, Zvizdan je premijerno prikazan 2015. godine u programu Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio nagradu žirija. Nakon toga uslijedila je uspješna festivalska turneja te je film nagrađen s još 26 nagrada, a uspješno je prikazan i u kinima u Hrvatskoj, zatim u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Turskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Srbiji i Kanadi. Film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro, a proizvodnju su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages.
Hrvatska publika ovog mjeseca film može vidjeti na kanalu HBO, gdje je film na programu 3. rujna u 23:00 h (HBO), 7. rujna u 20:30h te 17. rujna u 21:45h  (HBO 2). Također, Zvizdan će biti dostupan i putem HBO usluga videa na zahtjev – HBO On Demand i HBO GO.
zvizdan 1

Dalibor Matanić na setu Zvizdana/Foto:HAVC

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI