Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Foto HINA/ Dario GRZELJ

Zoran Milanović o novom pozivu :
“Ima još planina na koje se nisam popeo…”

Foto HINA/ Dario GRZELJ
milanovic

Foto HINA/ Dario GRZELJ

Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a, vodit će stranku do izbora novog šefa hrvatskih socijaldemokrata. Javnost je o tome nakon sjednice Predsjedništva stranke izvijestio Zoran Milanović, a izbor privremene šefice stranke Milanović će, uz osmijeh, objasniti činjenicom da se ona, za razliku od druge dvojice potpredsjednika, Tonina Picule i Ranka Ostojića, zasad nije deklarirala kao kandidat za njegovog nasljednika koji bi trebao biti izabran do kraja studenoga. Zoran Milanović najavljuje novi poziv, kako je rekao, ali o tome će nakon odrađene polovine saborskog mandata, tijekom koje će voditi klub zastupnika u Saboru, a potom će potražiti neku drugu kreativnu zadovoljštinu, a „ima još planina na koje se nisam popeo biciklom“, dobacio je Milanović.

Već i današnju sjednicu Predsjedništva, koje se sastalo radi otvaranja procedure unutarstranačkih izbora, vodila je Milanka Opačić kojoj je odmah na početku Milanović predao „palicu“ uz objašnjenje: Ja ne mogu moderirati ovaj sastanak jer bi se svaka moja riječ i intervencija mogla protumačiti kao podrška nekome. Neću podržati nikoga i podržat ću svakoga – kazao je u svom standardom stilu. Ocijenio je da su izgubili izbore, ali za nijanse, a i da su ih dobili s malom prednošću, morali bi pregovarati s Mostom, a to, kaže, nema smisla. SDP-u, kazao je, treba jaki lider, treba ga izabrati sa srcem i razumom, kakvog su svojedobno prepoznali u njemu, a znat će ga, drži, prepoznati i sada .
– SDP danas i kod lošeg odaziva birača dobije 35 posto glasova, a od toga je sigurno 30 posto čistih SDP-ovih. Nekada nije bilo tako. Ne može se stalno biti odlikaš. Nekad moraš dobiti četvorku- rekao je, poručujući kako ne želi da se SDP-a boje, ali kad je trebalo SDP je znao pokazati zube, izjavio je sa zadovoljno te Hrvatskoj poželio stabilnu vladu i brzi gospodarski napredak.

Milanka Opacic
Odbio je komentirati kandidate za budućeg predsjednika stranke, jer sve su to ljudi s kojima je radio i ne želi raditi nikakav osobni izbor niti utjecati na izbor kolega. Naglasio je da u parlamentarnoj demokraciji predsjednik stranke mora biti i predsjednik vlade kad se dobiju izbori, jer je sve drugo loše rješenje i bez jake stranačke podrške u parlamentu vlada ne može biti stabilna. Šef SDP-a u odlasku ne misli da će Sabora iznevjeriti povjerenje svojih birača ako ne odradi cijeli zastupnički mandat, a činjenica je da je dobio premoćno najviše preferencijalnih glasova od svih kandidata na izborima, no javnost ga je podržala, tvrdi, u utrci za premijera, a ne za zastupnika, pa, dakle, ne znači da mandat mora odraditi do kraja, slobodan je čovjek i otići će, odnosno vratiti se, kad bude htio…
Glavni odbor stranke sastat će se krajem tjedna kako bi odredio datum izbora za novog lidera SDP-a kojeg je zadnjih devet godina vodio Zoran Milanović. Nakon parlamentarnih izbora i znatno slabijeg rezultata SDP-a od predviđanog, Milanović je odlučio „položiti oružje“, te najavio da se više neće kandidirati za šefa socijaldemokrata, čime je neformalno otvorio trku za svog nasljednika. Zasad su kandidature najavili Ranko Ostojić, Tonino Picula i osječki čelnik SDP-a Domagoj Hajduković, a tu mogućnost ne isključuje ni Vesna Škulić, Orsat Miljenić, Mirando Mrsić. Prime li je natrag u stranku, odmah će se kandidirati za predsjednicu i Aleksandra Kolarić, kako je to izjavila još na prvu vijest o Milanovićevom odlasku.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI