Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ženska mreža Hrvatske nezadovoljna odnosom stranaka prema ženama

Ženska mreža Hrvatske nezadovoljna odnosom stranaka prema ženama

Izbori za HS 2015

 Ženska mreža Hrvatske u petak je, pred nedjeljne parlamentarne izbore izrazila nezadovoljstvo odnosom političkih stranaka i kandidata za Hrvatski sabor prema pravima žena i LGBT osoba te prema načelu ravnopravnosti spolova i ljudskih prava općenito.

Ženska mreža u priopćenju upozorava da politika nastavlja trend ignoriranja primjene i provedbe ravnopravnosti spolova, a da istovremeno oni koji se bave politikom i snose odgovornost donošenja političkih odluka i upravljanja zemljom nisu svladali “niti početničku abecedu” ravnopravnosti, 20 godina od početka uvođenja iste u sferu javnih politika.
Ističe kako to potvrđuje nastavak pada broja žena na listama za 1,67 posto u odnosu na prošlogodišnje izbore, pri čemu analize stranačkih programa stranaka i predizborne kampanje pokazuju da više od 40 posto kandidacijskih lista ne poštuje izborni zakon koji predviđa kvote o zastupljenosti žena, odnosno muškaraca. “Budući da su ovo treći po redu parlamentarni izbori od donošenja Zakona o ravnopravnosti spolova, sad više nema nikakve dileme o obvezi sankcioniranja podnositelja listi zbog nepoštovanja izborne kvote”, poručuju iz Ženske mreže.
Takav odnos, prije svega dviju glavnih stranaka (HDZ i SDP) dokaz je, tvrde, da ih nije briga za žene, za ravnopravnost, ali ni za primjenu zakona i poštivanje načela i propisa, koje su sami donijeli, dok njihovi politički programi “pršte populizmom i nametnutim trendovima”. “Umjesto da u svojim programima političari propituju kako unaprijediti ljudska prava i demokratske vrijednosti, neki od njih obećavaju srozavanje dosegnute razine ostvarenih prava (HDZ, MOST, desne pravaške stranke)”, kažu u Ženskoj mreži.
 “Ukoliko u svojim programima i imaju poglavlje ravnopravnosti spolova (HDZ) ili spominju osiguravanje ravnopravnosti temeljem spola i spolne orijentacije (SDP), to je ili u kontradikciji s ostalim točkama programa ili je na razini općenitosti, bez predviđenih posebnih mjera provedbe. Stranke se tijekom kampanje ni jednom direktno nisu obratile ženama ni LGBT osobama, dok u isto vrijeme prijetnja po prava žena i LGBT osoba i dosegnute vrijednosti civilnog društva u Hrvatskoj nikad nije bila veća”, zaključuju u priopćenju.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI