Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA
UNESCO-va komisija obišla tvrđavu sv. Nikole – prije sedam dana!

UNESCO-va komisija obišla tvrđavu sv. Nikole – prije sedam dana!

Misli globalno, djeluj lokalno. Zbog te parole danas objavljujemo staru vijest. Jer, ako može predsjednica, može i Županija…

Globalno: Ured predsjednice RH nije se, piše Dnevnik.hr, očitovao o njezinu jučerašnjem susretu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom u New Yorku. Bilo je prekasno, odnosno bilo je to “u vrijeme kada nije vrijeme za pisanje priopćenja”, javili su iz Ureda. Uredu ukrajinskog predsjednika nije bilo prekasno, oni su poslali.
Lokalno: “U svrhu prosudbe kandidature ‘Obrambeni sustav Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. st. na prostoru nekadašnje Mletačke Republike’ za upis na Popis svjetske baštine UNESCO je dana, 14. rujna 2016. godine proveo evaluatorsku misiju na tvrđavi Sv. Nikole.” Tako počinje priopćenje iz Ureda župana Šibensko-kninske županije, koje je na novinarske mailove stiglo danas, maloprije.
Dakle, da ponovimo: “…UNESCO je dana 14. rujna 2016. godine proveo evaluatorsku misiju na tvrđavi sv. Nikole”. Prije samo sedam dana!
Pa da do kraja prenesemo ono čega se vjerojatno i članovi evaluacijske komisije u magli prisjećaju:
“Primarni cilj misije bio je da ocijeni cjelokupno stanje očuvanosti kulturnog dobra, a uključivala je sveobuhvatni posjet kulturnom dobru odnosno razgledavanje tvrđave sv. Nikole i zaštitne buffer zone – Kanala sv. Ante.
Postupak kandidiranja tvrđave sv. Nikole za UNESCO-v Popis svjetske baštine  inicirala je Republika Italija, a kao ravnopravni partneri uključili su se Hrvatska i Crna Gora, a sama kandidatura obuhvaća kulturna dobra raznovrsnih fortifikacijskih osobitosti u jedanaest gradova. Evaluatorska misija započela je 11. rujna 2016. godine u Veneciji, a u Hrvatskoj je boravila od 13. do 16. rujna 2016. godine. Organizacija misije kroz Hrvatsku bila je u nadležnosti Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine uz stručnu suradnju nadležnih konzervatorskih odjela.
U Šibeniku je evaluatorska misija boravila 14. rujna gdje su domaćini bili Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije.
Početkom rujna na tvrđavi sv. Nikole izvršeni su radovi čišćenja i uklanjanja stabala, žbunja i trave sa plašta vanjskih zidova i platoa za što je Šibensko-kninska županija izdvojila 245 tisuća kuna što je zasigurno doprinijelo pozitivnom dojmu očuvanosti tvrđave.
Evaluatorska misija tek je jedan od koraka prosudbe zadovoljavanja zahtjevnih UNESCO-vih kriterija za upis, a rezultat će biti poznat u lipnju 2017. godine.”
A koliko je ova vijest zapravo stara, oslikat ćemo vam s nekoliko informacija objavljenih na ovom portalu 14. rujna…
Inicijativa Vijeća Filozofskog fakulteta: ostavka dekana Previšića jedino je rješenje krize upravljanja
Demokracija i ravnopravnost napreduju: Najmanji udio žena u Hrvatskom saboru
Krešo Beljak: U HSS-u nema mjesta za “navijače” drugih stranka
Donosimo vam i fotografiju članova evaluacijske komisije UNESCO-a, iako na njoj svi izgledaju mlađe:

img_1626-custom

Tags:

VEZANE VIJESTI