Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
GOSPODARSTVO
Ilustracija (www.adria2u.com)

Udruga nezaposlenih otišla u stečaj, 217.089 nezaposlenih družit će se na hodnicima HZZ-a

Ilustracija (www.adria2u.com)
Ilustracija (www.adria2u.com)

Ilustracija (www.adria2u.com)

Zanimljiva vijest stiže iz Trgovačkog suda u Zagrebu: nezaposleni više nemaju svoju udrugu. Danas je ta pravosudna ustanova zaključila stečaj Udruge nezaposlenih Republike Hrvatske (UNRH) pa će nakon pravomoćnosti tog rješenja ta udruga s 14.728 kuna duga biti izbrisana iz sudskog registra.

Tako se nezaposleni, njih oko 217.089, koliko ih je krajem srpnja registrirano u Hrvatskoj, više neće moći udruživati u svojoj udruzi, nego se eventualno mogu družiti na hodnicima ispostava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Inače, stečaj je uslijedio nakon objave oglasa u svibnju kojim su pozivani zastupnici Udruge nezaposlenih da u roku od 15 dana predaju popis imovine i obveza udruge, ali i njihovi vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje redovnog stečajnog postupka, kako javlja HINA.
No nije se javio nitko, možda i zbog toga što su udruženi nezaposleni pronašli posao, a možda pak i ne.
Budući da se zastupnici UNRH-a i njihovi vjerovnici nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je po službenoj dužnosti donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka udruge za koju se u službenom rješenju navodi kako “iz podneska Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje proizlazi da nema zaposlenih”.
Udruga nezaposlenih osnovana je u listopadu 2012., a u registru udruga kao predsjednik je upisan Antonio Martinec.
Kao cilj UNRH-a istaknuto je “osmišljavanje i provođenje projekata i programa cjeloživotnog učenja i stjecanje znanja i vještina, a radi podizanja konkurentnosti na tržištu rada” te organiziranje radionica za edukaciju članova udruge kako bi predavali što “kvalitetnije prijave za zaposlenje”.
Udruga nezaposlenih Republike Hrvatske je, prema dostupnim informacijama, posljednji puta bila aktivna u prosincu 2013. kada je na facebooku pozivala nezaposlene da iskoriste prigodu na besplatno učlanjenje, a dotad je organizirala jednu humanitarnu akciju za prikupljanje novčane pomoći najugroženijima za njihov “novi početak” o čijem rezultatu i iznosu prikupljenog novca nije izvijestila.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI