Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Traži se novi šef SDP-a: Orsat Miljenić najavio kandidaturu, podupire ga i Ivan Klarin

Traži se novi šef SDP-a:
Orsat Miljenić najavio kandidaturu, podupire ga i Ivan Klarin

orsatOrsat Miljenić još je jedan od kandidata za novog šefa SDP-a. Uskoro, bit će cijeli nogometni tim u utrci za Milanovićevog nasljednika. Već ranije kandidature su najavili Ranko Ostojić, Tonino Picula, Domagoj Hajduković i Vesna Škulić. Aleksandra Kolarić je „na čekanju“, jer, da bi svoje ambicije mogla zadovoljiti, morala bi najprije ponovo postati ponosna vlasnica partijske knjižice, a tek onda bi imala pravo i na kandidaturu za novu predsjednicu socijaldemokrata.

– SDP treba biti predvodnik modernizacije Hrvatske. Svijet se mijenja i ako se ne budemo modernizirali nećemo imati tu osnovnu funkciju da smo bolji od drugih, da namećemo stadarde- izjavio je, obzanjujući kandidaturu, Miljenić.
Bivši ministar pravosuđa u Milanovićevoj vladi, Orsat Miljenić, danas je, najavljujući kandidaturu, pokazao i tko su njegove snage potpore. Mahom mladi SDP-ovi jurišnici, uspješni čelnici lokalne samouprave iz SDP-ova kruga. Među njima i tišnjanski načelnik općine Ivan Klarin.
– Smatram da je Miljenić dobar kandidat za vraćenje povjerenja lijevih birača koje je SDP izgubio, da je umjeren u stavovima, ima diplomatsko iskustvo koje će nam trebati nakon svega jer nam treba osoba koja će ujediniti silne struje nastale u stranci nakon gubitka izbora- objašnjava razloge svoje podrške Klarin. Šteta što Miljenić u stranačkim frakcijama nije prepoznatljiviji, dodaje, što je toliko samozatajan, jer radi se o čovjeku respektabilne biografije, koji je bio i hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj, koji je jedan od značajnijih međunarodnih pravnih stručnjaka, autor hrvatske tužbe protiv Srbije za zločin genocida, ali o tome se čak ni u SDP-u, kamoli u široj javnosti, veli Klarin, ne zna puno. Ipak, dva mjeseca je dovoljno da se ta slika promijeni, uvjeren je , podsjećajući kako je u sličnoj situaciji bio i Zoran Milanović kada se prvi put kandidirao za šefa SDP-a 2007.
A kako se krug zainteresiranih širi, uskoro bi se moglo dogoditi da na teren istrči cijeli Glavni odbor stranke. Eto, iako je još jučer govorio da se neće kandidirati, potaknut Miljenićevom objavom, javio se i Zlatko Komadina, primorsko-goranski šef SDP-a, iza kojega je već jedna neuspješna utakmica u kojoj ga je porazio Zoran Milanović. No, ovo je sasvim druga vrsta meča…
Zlatko Komadina će „otvoreno reći“ da ga zove cijela Hrvatska i traži da se kandidira. Ali, „rekao sam što sam rekao“, kaže zagonetno Komadina. Tko će se još prijaviti za trku svih SDP-ovih utrka, teško je pogoditi, no lista kandidata sasvim sigurno još nije zaključena.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI