Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Točno u podne:
Konzultacije kod predsjednice RH – tko će izaći blijed kao krpa?

Ilustracija (foto: printscreen N1)
Bivši premijer i dva potpredsjednika - Ilustracija (foto: printscreen N1)

Bivši premijer i dva potpredsjednika – Ilustracija (foto: printscreen N1)

Kako piše na internetskim stranicama predsjednica.hr, te javlja HINA, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas točno u podne počinje s konzultacijama o mandataru za sastavljanje nove Vlade sa zastupnicima i čelnicima stranaka izabranih u 9. saziv Hrvatskoga sabora, nakon što su 11. rujna održani prijevremeni izbori.

Kako je poznato, konzultacije kod predsjednice RH slijede nakon što su u ponedjeljak objavljeni službeni rezultati izbora, a prema Ustavu RH predsjednica mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Saboru i obavljenih konzultacija, kako se to kaže, uživa povjerenje većine zastupnika.
Za dobivanje mandata potrebna je tako potpora najmanje 76 zastupnika, no s tolikim brojem potpisa najvjerojatnije nitko u srijedu neće doći pred hrvatsku predsjednicu, kako se predviđa.
Kako ističe HINA, zastupnike nacionalnih manjina predsjednica će prve primiti na Pantovčaku, a potom slijede predstavnici stranka prema broju osvojenih mandata, te će zadnji biti čelnik HDZ-a Andrej Plenković.
Mostove predstavnike predvodit će psihijatar Božo Petrov, koji je prošli put sa sličnih  konzultacija izašao blijed kao krpa.
Valja vidjeti tko će ovoga puta s Pantovčaka odlaziti blijed kao krpa.
Predstavnike stranaka koalicije sklepane pod nazivom Narodna koalicija će predsjednica primiti zasebno.
Na Pantovčak, gle čuda, neće doći predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji se izuzeo iz predstavljanja stranke zbog unutarstranačkih izbora, već će SDP-ovu delegaciju predvoditi potpredsjednica stranke Milanka Opačić, kako se pojašnjava.
HNS-ovu delegaciju predvodit će predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak, a dolazak na Pantovčak potvrdili su i Silvano Hrelja na čelu HSU-ove delegacije te HSS-ov predsjednik Krešo Beljak.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI