Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Tajne podzemlja Krke na izložbi u Zagrebu

Tajne podzemlja Krke na izložbi u Zagrebu

podzemna-fauna-np-krka
Izložba fotografija Podzemna fauna NP „Krka“ bit će otvorena u petak, 23. rujna, u 19 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Hrvatskog biospeleološkog društva i Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Na svečanom otvorenju bit će održana dva predavanja, Fenomeni krša i Biospeleološka istraživanja u Nacionalnom parku „Krka“, premijerno će biti prikazan film KRKA – tajne podzemlja, a uz izložbu fotografija bit će izloženi i posteri pod nazivom Skupine podzemnih životinja NP „Krka“.
Film Krka-tajne podzemlja, u trajanju tridesetak minuta, snimljen je od 2005. do 2015. u produkciji NP Krka, a prikazuje najatraktivnije speleološke objekte uz rijeku Krku, jedinstvena podzemna staništa i špiljsku faunu Nacionalnog parka „Krka”.
Izložba Podzemna fauna NP „Krka“ je dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je NSK pokrenula radi izobrazbe i senzibiliziranja svojih korisnika, osobito studenata, za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša, odnosno prirodnih bogatstava, kao bitnog elementa hrvatske kulturne baštine. U sklopu tog projekta od 7. do 24. lipnja u predvorju NSK gostovala je i  izložba Burnum – arheološko blago Krke.

Speleološka i biospeleološka istraživanja u NP Krka

Početkom speleoloških istraživanja područja rijeke Krke smatraju se ona koja je 1956. godine proveo akademik Mirko Malez.
Prva sustavna istraživanja speleoloških objekata na području Nacionalnog parka proveli su djelatnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i članovi Speleološkog odsjeka Hrvatskog planinarskog društva „Željezničar“ iz Zagreba 1989./90. godine. Do sada je istraženo više od sto speleoloških objekata, od kojih je 65 na području Parka.
Početak biospeleoloških istraživanja područja rijeke Krke bio je šezdesetih godina prošlog stoljeća, koje su započeli slovenski biospeleolozi. Opsežnija sustavna istraživanja provedena su tek 2005. godine, u suradnji s Hrvatskim biospeleološkim društvom iz Zagreba, i ona traju i danas.
Od speleoloških objekata na području Nacionalnog parka „Krka“ posebno se ističe špilja Miljacka 2, najduža topografski snimljena špilja na području NP „Krka“, istražena u dužini od 2 800 m.
Sedrena špilja iza mlina, duga 124 m, vjerojatno je najduža špilja u fosilnoj (staroj) sedri u Hrvatskoj. Najdublja poznata jama na području Nacionalnog parka „Krka“ je Stara jametina na lijevoj obali Čikole, u blizini zaseoka Krnići (Konjevrate), istražena do dubine od 85 m.
Trogrla jama, na desnoj obali Krke, petstotinjak metara nizvodno od Bilušića buka, po dubini druga jama na području NP „Krka“, špiljskog je tipa, s tri manja ulaza i raznolikim špiljskim ukrasima.
Dvije špilje, Oziđana pećina, na samom vrhu kanjona na lijevoj obali Krke, iznad Roškoga slapa, i Jazinka, na lijevoj obali rijeke Krke, nekoliko stotina metara nizvodno od srednjovjekovne utvrde Nečven, izuzetno su važne zbog brojnih arheoloških nalaza.
U speleološkim objektima NP „Krka“ zabilježeno je ukupno 175 svojti. Zakonom o zaštiti prirode, sve podzemne životinje su zaštićene. Dosadašnja istraživanja pokazala su veliku raznolikost živog svijeta i prisutnost vrlo važnih i rijetkih svojti, a na svjetlo dana iznijela su i nekoliko znanosti nepoznatih svojti, koje će se moći vidjeti na izloženim fotografijama i posterima.
 
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI