Neovisni novinarski portal
28.2.2021.
POLITIKA
(Foto: Jozica Krnić)

Svečana sjednica Gradskog vijeća Šibenika:
‘Vivat, crescat, floreat’

(Foto: Jozica Krnić)
(Foto: Jozica Krnić)

(Foto: Jozica Krnić)

Svečanost u povodu Dana grada, blagdana sv. Mihovila i 950 godina prvog spomena Šibenika, održana je u šibenskom HNK-u.

– Slavimo ovih 950 godina od prvog spomena Šibenika jer znamo tko smo, gdje smo i znamo da smo grad koji ima budućnost. Kad govorimo o identitetu grada, onda isto znamo dvije stvari: njega su podigli, izgradili i u njemu živjeli Hrvati te da od samih početaka Šibenik i njegov nebeski zaštitik sv. Mihovil idu ruku pod ruku, a to vrlo slikovito govori o kršćanskom identitetu Šibenika od osnutka do danas – rekao je na početku svčane sjednice Ivica Poljičak, predsjednik Gradskog vijeća.
– Šibenik je grad kuća u kamenu, grad katedrale sv. Jakova koja nije samo sazdana u kamenu nego i u duhu, grad mora i prepoznatljive prirode, grad zvona, ali i grad svojih ljudi – završio je Poljičak.
Inspiriran “tradicijom i ponosom” poduži govor imao je Šibensko-kninski župan, Goran Pauk. – Imamo velikog razdoblja za slavlje. Posebno sam, naravno, ponosan na naše branitelje, naše sugrađane, koji su časno obranili ovaj grad. Da nije bilo tih žrtvi i te pobjede u Domovinskom ratu, sigurno Šibenik ne bi bio ovakav grad kao što je danas.
– Šibenik je prepoznao svoje potencijale i u posljednje je vrijeme krenuo s ozbiljnim razvojem gradskih projkekata, rješavanjem dugogodišnjih problema i na nezaustavljivom je putu razvoja. Takvih dugoročnim strateškim planiranjem smo uspjeli promijeniti sliku grada, spojili smo tradiciju s najmodernijim inovativnim tehnologijama, a to je imperativ u današnjem modernom turističkom proizvodu – naglasio je Pauk.
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić svoj je govor počeo parolom: “Idemo u bolju budućnost, ali zajedno.” – Šibenik su naši veliki pojedinci koji su ostavili snažan trag. Šibenik je i naša prelijepa materijalna baština, stvarana rukama Šibenčana, vlastele, radnika, težaka. Šibenik je grad ponosa i grad prkosa, koji je opstao stoljećima unatoč brojnim nedaćama. Danas ga želimo graditi kao grad sretnih ljudi, grad po mjeri obitelji, grad u kojem će se mladi školovati i raditi. Šibenik vidim kao grad koji njeguje svoju bogatu prošlost i pretvara je u novu budućnost – kazao je, među ostalim, Burić.
– Kad nešto tako dugo traje, onda mora da vrijedi. A ako tako dugo traje, onda mora i da je čuvano, a sv. Mihovil je čuvar ovoga grada. Kroz ovih 950 godina nije bilo uvijek lako, ali ako smo do danas sačuvali sve šibenske vrijednosti, onda je to veliko ohrabrenje za one koji će ih čuvati idućih 950 godina – bio je kratak i jezgrovit šibenski biskup Tomislav Rogić.
svecana-sjednica-6

Biskup Tomislav Rogić (Foto: Jozica Krnić)

Na pozornicu je stupio i biskup u miru Ante Ivas, pjesnički raspoložen. Evo pjesme:
Krešimir, Martin, Tavelić, Vrančić
Juraj, Nikola, Jakov i Klara
Ti i ja i mi
Mrtvi i živi, svi
Šibenik
Mihovil na tvrđavi
I Gospa od plača
U kamenu katedrala
U vodi slap i buk
U moru pučina i škoj
U kalama pjesme poj
U Hrvatskoj mati i dom
Šibenik, grad moj
Volim te grade ponosnih ljudi
Volim te grade čudesne čudi
Ma gdje da bio uvijek sam tvoj
Nek’ Bog te i Gospa čuva
Mihovil i Jakov
O, grade moj
Vivat, crescat, floreat
Neka živi, neka raste, neka cvjeta

 

Podijelile su se i nagrade. Slavodobitnici su sljedeći:
Nagrada za životno djelo: Paško Bubalo
Nagrada Grada Šibenika: Dušan Šarac, Krste Juras, Branko Lovrić Caparin i Samostan sv. Frane
Plaketa Grada Šibenika: Darko Relja, Karmen Herceg, Dječji zvor Cvrčak i Auto-moto društvo Šibenik
Grb Grada Šibenika: Igor Belamarić
Danas je prvi put izvedena i nova svečana pjesma Šibenika, “Šibenska balada”, autora Dušana Šarca i Krste Jurasa, koju je izvela klapa Šibenik. Nije bilo točnih naputaka kako se ponašati, pa su uzvanici stajali mirno.
I skoro smo zaboravili… Gradskim je ocima danas svečano uručena slika “Šibenski triptih”, umjetnika Charlesa Billicha, čime je završena prva sezona telenovele o “slikaru svjetskog glasa”.
Fotogalerija Jozice Krnić:

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI