Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
INTERVJUI / POLITIKA
Stipe Petrina (Foto: Nino Šolić)

Stipe Petrina o izborima:
Most će Hrvatsku zaviti u crno…

Stipe Petrina (Foto: Nino Šolić)
Stipe Petrina (Foto: Nino Šolić)

Stipe Petrina (Foto: Nino Šolić)

Nezavisni načelnik Općine Primošten i vijećnik šibensko-kninske Županijske skupštine Stipe Petrina bio je jedan od najaktivnijih zastupnika 8. saziva Hrvatskog sabora i najglasnijih kritičara vlade HDZ-a i Mosta.

Izvanredni izbori 11. rujna odlučili su da će vladu HDZ-a i Mosta zamijeniti vlada HDZ-a i Mosta, a Stipe Petrina se nije uspio plasirati u Hrvatski sabor.  Njegova Nezavisna lista, zajedno sa Slobodnom Hrvatskom, Pokretom Zajedno, Orahom, Strankom hrvatskog zajedništva i Strankom umirovljenika u 9. izbornoj jedinici osvojila je 6.709 glasova birača. Ili 3647 manje od izbornog praga. Ipak, 4.671 preferencijalni glas ponovno ga je svrstao među najpopularnije lokalne političare.

– Nisam ja lokalan, ja sam više od nacionalnog. Tko je 15 godina na prvoj crti i ratuje sa svima? Nitko nikad nije došao u Sabor i rekao što sam ja rekao, a Županijsku skupštinu neću ni spominjati. Tko se obazire na to? Nitko se više ne obazire na to – kaže nam Petrina u svom načelničkom uredu u Primoštenu.

– U redu, neka sam lokalni, ali povucimo paralelu između ovog nacionalnog i mog lokalnog. S jedne strane imamo sustav koji se zove država, koji je 90. godine naslijeđen s imovinom od preko 750 milijardi eura. Sada, 25 godina kasnija, sve to se rastočilo. Prema priznanju tehničkog premijera Oreškovića iz veljače ove godine, ostalo nam je svega još 30 milijardi eura državne imovine. Tako piše u registru, mada ja u to dobronamjerno čisto sumnjam. Ja sam o tome prvi put javno govorio 2011. godine u emisiji Nedjeljom u dva, 25. ili 26. ožujka 2011. godine. Tada je ta državna imovina iznosila 60 milijardi, a ja sam najavljivao da će Hrvatska 2019. ostati bez lipe imovine. A evo, izgleda da sam bio optimist. To se događa puno brže. Međutim, samo tu jednu jedinu emisiju Nu2 se ne može pogledati na servisu HRT-a Emisije na zahtjev, a izbrisana je sa YouTubea. Tko se više sjeća? Sakriva se sve čime se može rekonstruirati kronologija pljačke. A s druge strane imate sustav koji vodi taj lokalni čudak. Općinu Primošten. Kada smo mi 2001. godine preuzeli Općinu njena imovina je bila nula kuna, 2,5 proračuna je bila u minisu, a zaposlenici 24 mjeseca nisu primali plaću. Perspektiva nije bila nikakva, dug užasan. Vlast preuzima moja Nezavisna lista i 15 godina kasnije imovina Općine Primošten je revizijski utvrđena na preko 200 milijuna kuna. Nema nagrade koju nismo dobili, nema elementa za koji me nisu tužakali, napadali, od fizičkih obračuna, šikaniranja policije, odvjetništva, sudstva… ne postoji što protiv mene nisu pokušali. Sad možete reći da sam lokalni političar, ali da ovo moje ne valja a da vaše nacionalno vrijedi…

stipe-petrina3

I što kao nacija možemo učiniti?

Ne znam. To više nije političko pitanje, to je psihijatrijsko pitanje. Zato kod nas izbore dobija psihijatar a znate što za njega kaže njegov profesor…  Most će Hrvatsku zaviti ne u crno, nego crnje od crnog. Iz prve ruke govorim, kao insajder. A sve ovo što poduzimamo je kamilica. Nama treba revolucija.

No, hrvatski građani su drugi put u godinu dana glasovali da baš to žele?

Zato kažem da ovi izbori i stanje u državi nisu politička situacija. Ovo nadilazi političke okvire. Vidjeli ste neki dan na televiziji reportažu iz Proložca i Ciste Provo, gdje kažu ‘neka bude i gore, ali ja ću uvijek glasovati za HDZ’ i ‘neka je i gore, samo da je desnica’. Nema problema. Glasaj ti za koga hoćeš. Ali glasaj za sebe, za mene više nećeš.

Ali takvi glasači nam svima određuju sudbinu.

Ali neće više. Tako je bilo i 2001. godine na lokalnim izborima u svibnju kada je moja lista prvi put izašla na izbore u Općini Primošten. Mi smo dobili tri mandata od 11, HDZ četiri, SDP i HNS po jedan te jedna nezavisna lista dva. I svi su se tada udružili protiv nas. U tom trenu oni su imali osam, a mi tri mandata. Sastavljanje vlasti bila je puka formalnost, ali mi smo se zainatili. Nismo dali da se formira vlast HDZ-a jer to bi bio napad na sve normalne ljude u Primoštenu. Nismo mogli dopustiti da vlast ponovno preuzme netko tko je doveo Primošten u situaciju koju sam prethodno opisao, bez obzira što je dobio na izborima. Ja sam lupio šakom u stol i rekao ‘e, nećete’. ‘Nas ima osam’, rekli su, a ja kažem ‘super, nas ima devet’. Kako devet? Pa lijepo, svaki naš glas vrijedi za vaša tri i zato više nećete vladati u Primoštenu. Nastala je kosternacija. Ali dobro, ja sam imao elemenata, aduta u rukavu. Oni nisu ispunili zakonitu proceduru, po zakonu o konstituiranju predstavničkog tijela i ondašnjem poslovniku o radu. I mi smo ih natjerali na nove izbore na kojima smo im uzeli vlast. I to treba danas Hrvatskoj napraviti. Ne može meni netko reći da neka nam bude i gore, samo da su ti i ti na na vlasti.stipe-petrina1

Ipak je na izborima već odlučeno. Ostaje nam lokalna sredina. 

Ja ne želim živjeti ovdje. Ja ne želim da Božo Petrov u svoje uvjete za sastavljanje vlasti stavi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, kojima će one biti ograničene na 15 posto proračuna. Nema veze što Općina Primošten sada troši samo sedam posto za plaće, a ti Božo Petrov u Metkoviću trošiš preko 25 posto. I glatko, bez ikakvog stresa si potpisao da se 46 posto državnog proračuna troši za plaće. Kome prodaješ licemjerje? Prezirem ovu državu i biračko tijelo koje nije u stanju u to proniknuti. Ti ćeš određivati koliko će lokalna samouprava trošitio novaca? Pa to je naša stvar, a ti svojim uvjetima zadireš u Ustav.  Pazi ovo, smanjili su proračun za branitelje za 48 milijuna. I svi poslušno dižu ruke, a svi se istovremeno kunu u branitelje. Di toga ima? Svaki zastupnik diže ruku kao poslušno pseto. Ljudi, malo razmislite o tome.

Novi izbori su za četiri godine.

Vrijeme uobičajenih političkih utakmica i metoda je prošlo. Mislim da izbori više ne rješavaju ništa. Šeks je neki dan javno rekao ono što ja govorim već 15 godina. Samo ono što Šeks kaže ima veću težinu od onoga što ja govorim. Je li istina? To je jedina šteta što nisam ušao u Sabor. Razlika je kad nešto kažeš sa saborske govornice ili kad traljaš nešto iz Primoštena. Ali samnom ili sa Šeksom, jasno je detektirano tko i na koji način s nama upravlja i jasno se vidi kuda idu sva sredstva i šta smo mi danas. Šta smo? Mi smo danas jedna tragična kolonija. Ja to govorim bar deset godina.

Ali HDZ s Mostom sastavlja većinu…

Nema to veze. Šta to ima veze? Isto bi bilo da s njima i SDP sastavlja većinu.  Ja sam držao Peđu Grbina i još nekoliko za normalne. Ali oni su svi digli ruke da najprljavije kriminalce dignu na pijedestal nedodirljivosti i na osam godina da ih instaliraju za ustavne suce. Što više od ikoga iz te branše da očekuješ? Što? Samo za progurati  jednoga svoga u Ustavni sud pripuštaju pet onih koji ne bi smjeli ni blizu US-u doći. I onda se sutra čudite kako nam je. Zato sam napisao ovo: Revolucija, nacionalizacija, lustracija. Samo to može spasiti Hrvatsku, a sve drugo je laž, prevara i bajka. Samo će se mijenjati kojekakvi polusvijet u saborskim klupama.

stipe-petrina2

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI