Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
Srijeda na sv. Mihovilu: Nikola Šubić Zrinski i potencijalno najrazvijenija zemlja u Europi

Srijeda na sv. Mihovilu:
Nikola Šubić Zrinski i potencijalno najrazvijenija zemlja u Europi

Opera Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinjski’ sinoć je izvedena na tvrđavi sv. Mihovila u čast 950 godina spomena Šibenika. Bila je i predsjednica.

nikola-subic-zrinski3

Kolinda Grabar-Kitarović jučer na sv. Mihovilu (Foto: Hrvoslav Pavić)

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je sinoć drugu najvažniju večer ovogodišnje proslave 950 godina prvog spomena Šibenika.
Počela je poetski. – Prekrasno je biti večeras ovdje s vama. Okupio nas je ovaj šibenski dan i blagdan u lijepu jesenju, a još ljetnu večer. Baš kao u pjesmi “Miholjdan”, našeg velikog pjesnika Vladimira Nazora:
Od gvožđa zv’jezda, što s nebesa padaju,
U vatri ljeta kovao je mač
Mihail, anđel jesenji.
Nastavila je o umjetnosti. – Večeras obilježavamo Dan grada Šibenika na posebno svečan i prigodan način, izvedbom opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca. Svaka je izvedba “Zrinjskoga” izniman događaj. Vjerujem da će večerašnja jedinstvena izvedba u ovom divnom povijesnom ambijentu biti ponosno zapamćena i zato želim izraziti osobitu zahvalnost solistima, zboru i orkestru HNK iz Zagreba.
Pa onda malo i o nacionalnoj osviještenosti. – Ova je opera već 140 godina znak našeg nacionalnog identiteta i izraz naše visoke kulture. Kao budnica, i snažna i nježna, ona nas je učvrščivala u nacionalnoj samosvijesti i onda kad se hrvatsko ime jedva smjelo spominjati. Budila je naš hrvatski ponos i podsjećala na časnu povijest naše borbe za slobodu i neovisnost. Nikola Šubić Zrinski i sigetski junaci jedan su od najizrazitijih simbola te višestoljetne borbe. Nju smo okrunili čistom pobjedom u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu, za koji je ovaj drevni hrvatski grad dao izniman doprinos.
I za kraj o uspjesima i optimizmu. – Večeras se spominjemo slavne prošlosti, no isto tako iskazujemo vjeru da naslijedujući vrline slavnih junaka, odvažnost, slogu i vjernost domovini, možemo graditi dobru budućnost. Mnogo smo toga postigli u ovih četvrt stoljeća svoje državne neovisnosti. Nakon teških iskustava totalitarnih režima i diktatura, uspješno smo razvili demokratsku kulturu, izgradili institucije, postali uvažena članica međunarodnih organizacija. Na mnogim područjima prednječimo u Europi i u svijetu. Oduševljavaju nas naši sportaši, učenici i studenti na raznim međunarodnim natjecanjima, inovatori i izvoznici, znanstvenici, liječnici, umjetnici i mnogi drugi. Širom svijeta naši su ljudi poznati po uspjesima i vrlinama. Stoga nema nikakvog razloga za bilo kakav pesimizam. Naprotiv, uvjerena sam da Hrvatska ima sve pretpostavke biti zemljom koja će se ubrajati među najrazvijenije u Europi. Ništa veliko ne postiže se preko noći, no imamo pravo na optimizam. Na to nam daju pravo i snažni znaci ekonomskog oporavka i odgovoran odnos većina političkih aktera prema državi i nacionalnim interesima. Uvjerena sam da će formiranje nove Vlade doprinijeti nastavku tih pozitivnih procesa, jačanju svijesti o zajedničkoj odgovornosti za razvoj i napredak Republike Hrvatske.
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić, nakon zahvala najvažnijim uzvanicima, nije dužio: – Jako sam ponosan što će moji Šibenčani večeras, na ishodištu Šibenika, slušati “Nikolu Šubića Zrinjskog”.
Poslije su članovi Opere HNK u Zagrebu izveli “Nikolu Šubića Zrinjskog”. Radnju uglavnom znate: Nikola Šubić Zrinski se na strani Mađara borio protiv Turaka i izgubio.
Večeras je Mišo Kovač.

 

Fotogalerija Hrvoslava Pavića:
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI