Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
EKOLOGIJA
Ilustracija: jedna od brojnih akcija Dubrovčana protiv projekta golfizacije i apartmanizacije na Srđu

Srđ je naš, a ne ‘njihov’:
Građani dobili tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode oko tzv. golf resorta

Ilustracija: jedna od brojnih akcija Dubrovčana protiv projekta golfizacije i apartmanizacije na Srđu

 

srdj

Nakon tri godine sudovanja, Upravni sud u Splitu danas je donio odluku kojom je ukinuto Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, neslužbeno doznajemo. To znači da je Sud pozitivno odgovorio na tužbu koju su protiv Ministarstva u travnju 2013. podnijele Zelena akcija, Udruženje hrvatskih arhitekata i inicijativa “Srđ je naš”.  Čini se kako bi Srđ uistinu mogao ostati ‘naš’, a ne ‘njihov’, odnosno kako neće postati poligon za bogaćenje šačice tzv. investitora i njihovih pomagača. Očekuje se kako će inicijatori tužbe sutra u Dubrovniku javnost izvijestiti o dobivenoj parnici na konferenciji za novinare. U nastavku je priopćenje iz 2013. godine, kao podsjetnik na taj slučaj.

Dubrovnik

 Zelena akcija, Srđ je naš i UHA tužili su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zbog Rješenja o prihvatljivosti Zahvata za okoliš za golf resort na Srđu u Dubrovniku.  U nastavku je njihovo priopćenje koje prenosimo u cijelosti. (priopćenje)

Zelena akcija, Srđ je naš i Udruženje hrvatskih arhitekata, održali su danas (19.4.2013.) u 12:00, konferenciju za medije ispred Upravnog suda u Splitu, Put Supavla 1, Split, nakon čega su Upravnom sudu predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Hrvoje Hrabak iz UHA, je izjavio: Golf resort na platou Srđa u Dubrovniku je izuzetno veliki zahvat u prostoru, koji se prostire na čak 330 ha od koji su 47,93 ha namjenjeni izgradnji vila i apartmana, uglavnom namjenjenih za nekretninski biznis. Procjena utjecaja takvog zahvata na grad Dubrovnik, u urbanističkom smislu, nije kvalitetno napravljena. Pri procjeni utjecaja na okoliš uopće nisu vrednovani programski parametri plana. Naime, raspravljani prijedlog UPU-a, za planom višeg reda definiranih 1200 ležajeva, nudi izgrađenu bruto površinu višestruko veću od bilo kojeg prostornog standarda, prosječno čak 160m2 po jednom ležaju u vilama. Kako ne postoje daljnja ograničenja pri etažiranju i parcelaciji ovog prostora, nekretninski će biznis ovaj planirani volumen zasigurno napučiti i do četiri puta većim stambenim kapacitetom. Tako se, razumljivo, srozava kvalitet lokacije, opterećuje sve dubrovačke infrastrukturne sustave, a sve bez ikakve refleksije u provedenoj ocjeni utjecaja na okoliš. Također, ovaj je slučaj paradigmatski za sve buduće projekte u posebno osjetljivom jadranskom području te nam je posebno važno da u njemu, svim mogućim sredstvima, postavimo primjerene standarde i spriječimo daljnje zagađenje izgradnjom.”
Zbog nekvalitetne ocjene Studije utjecaja na okoliš za golf resort na Srđu, odlučili smo tužiti Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, i pobijati ovo rješenje sudskim putem. U studiji se tendecionzno manipulira podacima, kako bi se zahvat u okoliš prikazao prihvatljivim. Tako su u procjeni štetnih posljedica iz procjene utjecaja izbačena turistička naselja Bosanka Sjever i Jug, dok su ista stavljena u procjenu ekonomskih koristi za lokalnu zajednicu, pa se na taj način manipulira veličinom obuhvata zahvata. Proglasiti zahvat prihvatljivim za okoliš, bez da se uzelo u obzir utjecaj preko 400 apartmana, smatramo neprihvatljivim trgovanjem zdravljem građana. Iako Zakon o igralištima za golf više nije na snazi, pokušava se izgraditi 27,9 ha sa 240 vila i jednim hotelom u obuhvatu golf igrališta, dakle u rekreacijskoj zoni, iako se na takvim područjima po Zakonu o prostornom uređenju i gradnji mogu raditi samo prateći objekti za potrebe rekreacijske namjene”, izjavio je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije.
Golf resort na Srđu je podvala, trojanski konj, kojim se žele prevariti građane Dubrovnika, kako bi pristali na devastaciju i parazitsku okupaciju posljednjeg većeg neizgrađenog prostora u gradu. Koristi za građane i grad nisu dokazane, a postoje mnogi skriveni troškovi za infrastrukturu. Veći dio područja je u vlasništvu građana i postavlja se pitanje njihovog prava odlučivanja. Iako su Dubrovčani u zadnje vrijeme na žalost često morali dolaziti po pravdu u Split, sljedeću nedjelju 28. travnja, imamo priliku na referendumu uzeti sudbinu u svoje ruke. Stoga pozivam sve građane i građanke Dubrovnika da izađu u nedjelju 28. travnja na referendum o projektu apartmanizacije Srđa i glasaju protiv predviđenog urbanističkog plana uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ!, još je jednom pozvao Marko Ercegović iz inicijative Srđ je naš.

Tužbu možete preuzeti ovdje.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI