Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA
Šibenski triptih i Charles Billich (Foto: Šibenik.IN)

Šibenski triptih:
Pretposljednja epizoda sapunice o domoljubnom umjetniku

Šibenski triptih i Charles Billich (Foto: Šibenik.IN)
Šibenski triptih i Charles Billich (Foto: Šibenik.IN)

Šibenski triptih i Charles Billich (Foto: Šibenik.IN)

Napeta sapunica u čijem je središtu radnje vrijedan poklon kojega će “svjetski slavan” slikar Charles Billich dati Šibeniku, ne bi li upotpunio proslavu 950. godina prvog spominjanja grada, bliži se raspletu. Današnja epizoda mogla bi, prema našoj slobodnoj procjeni, biti pretposljednja. Slika “Šibenski triptih” danas je pokazana javnosti, a 29. rujna, u posljednjoj epizodi, bit će darovana vlastima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Materijal za drugu sezonu već postoji, budući da Triptih putuje na izložbu u Monaco, onda u Sydney, pa tko zna gdje će odatle… No, o tom potom.

Današnji nastavak smješten je u hotel D-Resort, a glavne uloge prema redoslijedu pojavljivanja odigrali su:
Komorni orkestar Echo. Jer ništa bez daška klasične glazbe. Tako da sve izgleda sofisticiranije. Djevojke su – Tea Slavica, Ana Grubić Miškić, Ivana Šanić i Tina Guberina – zapravo bile sasvim dobre. Izvele su djela starih šibenskih majstora (nije da smo mi to prepoznali, rečeno nam je naknadno) i ustvari dokazale da je klasiku, pogotovu ovakvu na latinskom, najbolje slušati nakon prve kave. Dok je odmorno tijelo spremno izdržati i najveće napore.
Nikola Urukalo. Moderator svečanosti. Kolega novinar na visini zadatka. “Šibenik je dobio djelo kojim će se ponositi.” Nije njegovo bilo da propituje. Profesionalac.
Marina Tomašević. Brižno skrivano iznenađenje svečanog pokazivanja Šibenskog triptiha.  Zadarska pjevačica sa šibenskim korijenima i bliska prijateljica Charlesa Billicha. “Imam tremu, velika je čast pjevati za Charlesa.” Pjevala je “Ne plači majko”, uz manje tehničke probleme.
Ivo Pattiera. Pattiera je na mini-turneji, kakvu nije imao još od ’88. U zadnjih mjesec dana nastupio je na tvrđavi sv. Mihovila, zatim na Šansoni, pa na Varoškoj fešti i danas u Kongresnom centru Yachting kluba. Zadnji “pravi” autorski album objavio je još 1990., možda je vrijeme za novi kad ga je već krenulo.
Charles Billich. “Šibenik je najljepši grad u Dalmaciji (aplauz).” Tako je počeo svoj govor kralj kiča Charles Billich, rođen kao Karlo Bilić, koji je cijelo ljeto proveo u Billicama. Okružio se muzama i stvarao. “Malo sam iskrivio istinu, ali nisam lagao. Topografski sam manipulirao Šibenikom na način koji će biti prijatan onima koji budu gledali sliku.” Billich je nazočnima prezentirao i duhoviti odgovor koji je smislio za sve svoje kritičare (a takvih ima na izvoz): “Aj probaj ti!”
Biskup Tomislav Rogić. Nije se pojavio, bio je najavljen.
Mons. Marinko Mlakić. Pojavio se, nije bio najavljen. Generalni vikar Šibenske biskupije se, kaže, uvjerio da je Charles veliki domoljub i prijatelj Crkve. “Dokazao je da mu je Šibenik u srcu, a ja vjerujem da je Šibenik čudo Božje i čudo ljudsko, odnosno čudo hrvatsko. Šibenik na jedan prekrasan način odražava spoj čovjeka i Boga.” Mons. Mlakić imao je čast, u društvu misica Ergić i Spahija, otkriti slikarevo djelo.
Nenad Bach. Još jedan umjetnik “svjetskog glasa”. Nije došao, niti je bio najavljen. No, skladao je jingle koji je popratio spuštanje zastora sa Šibenskog triptiha. Tekst pjesmice nije kompliciran, sastoji se od dvije diječi: “devetsto” i “pedeset”.
Triptih. Zvijezda ovog svečanog jutra u Mandalini. Slika dugačka tri metra. Sve je na njoj: tvrđave, spomenici, Dražen, Jadrija, ratni brodovi, jedrilice, svjetionici… Ustvari, trebalo bi ispred nje provesti sat, dva i istražiti što sve krije, baš je zato šteta što uskoro odlazi na turneju Monte Carlo-Sydney. Postoje i isprintane replike s potpisom Charlesa Billicha. Prigodna cijena za posjetitelje ove svečanosti išla je do 1500 kuna, u slobodnoj prodaji od sutra cijena će se formirati prema potražnji, reputaciji umjetnika i procijenjenoj vrijednosti, kako to već ide kod umjetnina… Uz replike, čini se, neće se dijeliti prigodni singl Nenada Bacha.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI