Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
RH još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama

RH još uvijek nije ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama

Konferencija o sprjeèavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i

Na slici Adriana Bego ( Centar za žžene žžrtve rata-ROSA), Jadranka Kosor, Sanja Bezbradica Jelavić (odvjetnica) i Vanja Macanović (Evropski žženski lobi )/Foto:HINA/ Denis CERIĆ

Hrvatska je u siječnju 2013. potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ali ju još uvijek nije ratificirala, upozoreno je u četvrtak s međunarodne konferencije koju je, u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na tu temu organizirao Centar za žene žrtve rata – ROSA.

“Dvije su vladajuće garniture prošle od potpisivanja Konvencije, a sada se formira i treća, no nema naznaka da će doći do ratifikacije”, rekla je Adriana Bego u ime Centra te istaknula kako je o tome poslala upite velikim strankama, ali su ga one izignorirale.
Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor uvjerena je da do ratifikacije nije došlo jer ni u prošloj, niti u pretprošloj vladi nije bilo osobe koja bi tu priču “pogurala”. “Izlika kako to nije napravljeno zbog novca je smiješna”, poručila je Kosor.
J. Kosor: Brojni građani i političari nasilje nad ženama percipiraju kao stvar obitelji
Odnos prema ženama može se, kaže, iščitati i u podatku da od 2000. do danas imamo najmanje žena u Saboru, a na čelu nijedne hrvatske političke stranke više nema žena. “Nasilje nad ženama za mnoge naše sugrađane, ali i političare percipira se kao osobna kućna obiteljska stvar u koju se nitko ne bi trebao petljati”, istaknula je.
Kako je riječ o dokumentu Vijeća Europe, Kosor smatra da bi se i hrvatski europarlamentarci trebali angažirati te učiniti pritisak na hrvatsku vladu i parlament da se konvencija ratificira. “Jer, upravo to je poruka kako ćemo se odnositi prema tom problemu”, poručila je.
Smatra i kako u području borbe protiv nasilja Hrvatska klizi unatrag. “U prilog tome ide i najava izmjena Obiteljskog zakona, vezano za ukidanje izjednačavanja bračne i izvanbračne zajednice. To bi pogodilo osobito žene koje su osobite izložene nasilju u izvanbračnim zajednicama. Mnoge su žene izložene nasilju upravo stoga jer ih njihovi partneri godinama ne žele oženiti i stupiti u bračnu zajednicu. Ako se ukine izjednačavanja položaj žena će biti još teži”, kazala je Kosor.
Macanović: I u Srbiji je svaka treća žena doživjela neki oblik nasilja
Vanja Macanović, predstavnica Europskog lobija – inicijative za pristupanje EU Konvenciji Vijeća Europe, kazala je kako je Srbija, odakle dolazi, po tom pitanju slična drugim europskim državama.
“Statistika u Srbiji kaže da se ona ne razlikuje od drugih europskih država i da je svaka treća žena u svom životu preživjela neki oblik nasilja, pa se trenutno radi na unaprjeđenju zakonskog okvira u skladu s Konvencijom na koju se obvezala i Srbija”, kazala je Macanović.
Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je međunarodni ugovor i sveobuhvatan pravni okvir koji će se primjenjivati na sve oblike nasilja nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji. Ona osigurava sveobuhvatnu zaštitu žena od različitih oblika nasilja, koja podrazumijeva sprječavanje nasilja, direktnu zaštitu žena od nasilja, progon i kažnjavanje počinitelja nasilja i djelotvoran i učinkovit sustav praćenja primjene odredbi Konvencije.
Na konferenciji je predstavljena i Analiza usklađenosti zakonodavstva RH s Konvencijom Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – ponovljena analiza za 2016. te iskustva u praksi funkcioniranja autonomnih ženskih servisa pomoći ženama i njihovoj djeci koji su preživjeli nasilje, kao i iskustva u provedbi postojećih zakona. Raspravljalo se i o važnosti implementacije odredbi Konvencije, posebno onih koji se tiču podrške radu organizacija civilnog društva, njihovoj autonomiji te kontinuiranom i dostatnom financiranju autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta, kao preduvjeta u osiguravanju sveobuhvatne zaštite žena od različitih oblika rodno utemeljenog nasilja.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI