Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
UKRATKO
Radnice Kamenskog danas opet pred svojom tvornicom

Radnice Kamenskog danas opet pred svojom tvornicom

kamensko

Prostorije udruge Otvoreno Kamensko/Foto:Facebook Otvoreno Kamensko

Bivše radnice tvornice Kamensko pozivaju građane da im se pridruže u 16 sati, ispred zgrade nekadašnje tvornice kako bi obilježili šestu obljetnicu štrajka. Na Trgu Franje Tuđmana, mjestu gdje je započela njihova borba, pričat će o svojim nastojanjima za očuvanjem proizvodnje nekad uspješnog poduzeća, kao i o pet neisplaćenih plaća i otpremnina.

Nakon što im dvije godine nisu uplaćeni doprinosi, dio radnica je u rujnu 2010. godine počeo štrajk glađu, koji je trajao devet dana. Zatim je njih 430 krenulo u opći štrajk, a sredinom listopada iste godine proglašen je stečaj, čime je Kamensko definitivno ugašeno. Dio radnica je 2011. godine pokrenuo udrugu Otvoreno Kamensko kako bi sebi osigurale egzistenciju
” Drage građanke i građani! Dragi naši prijatelji!
Mi, bivše radnice tvornice Kamensko, 21.9.2016. obilježavamo šestu godišnjicu štrajka glađu i uništenja našeg poduzeća koje je bilo primjer dobrog poslovanja i onog što se danas naziva “Perjanicom tekstilne industrije”.
Mi i dalje potražujemo svojih pet plaća i po pola otpremnine.
Mi nismo uspjele obraniti našu tvornicu, ne zato što smo bile preslabe, već zato jer je na drugoj strani bio pomno osmišljen i dobro uhodan mehanizam koji je na kraju i ostvario svoj cilj, a to su nekretnine i zemljišta.
Kako drugačije protumačiti podatak da je početna procjena tvornice Kamensko na Trgovačkom sudu u Zagrebu bila 125 milijuna kuna a prodana je za 24 milijuna kuna?!
Nažalost, od 2010. godine do danas u Hrvatskoj je uništeno, namjerno ili nesposobnošću uprava, previše tvornica poput naše, a vi, radnici koji ste ih stvarali, postali ste, poput nas, samo broj na Zavodu za zapošljavanje.
Okupimo se zato 21.9.2016. u 16 sati u parku ispred tvornice Kamensko!
Pokazat ćemo javnosti naše ruke. Znamo da su takve i vaše – ruke koje su stvarale i davale, a ne uništavale i zatirale. Ruke ponosnih i čestitih ljudi”
stoji u pozivu bivših radnica Kamenskog, objavljenom na njihovoj Facebook stranici.

VEZANE VIJESTI