Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
POLITIKA
Prijelomna vijest: Rus Kinezu poklonio kutiju sladoleda

Prijelomna vijest:
Rus Kinezu poklonio kutiju sladoleda

China G20 Hangzhou Summit 2016

Dvije glavešine se rukuju nakon poklanjanja sladoleda (foto EPA/HOW HWEE YOUNG)

Iz daleke Kine stiže vijest o sladoledu. Tamo su se sastali predstavnici financijski najmoćnijih institucija na ovome svijetu, uključujući i one koje su najčešće u njihovoj službi, šefove velikih svjetskih država.

Konkretno, radi se o periodičnom sijelu bankara i političara nazvanom samit G20 (ili engl. Group of Twenty) prvotno zamišljenog kao sastančenje skupine od dvadeset ministara financija i guvernera središnjih banaka.
O čemu oni raspravljaju iza zatvorenih vrata, uglavnom se ne zna, ali se zna da ta nakupina osoba, otkad se sastaju u sličnom sastavu, svijetu nije donijela nikakav boljitak. Nego baš suprotno: još je više gladnih i siromašnih, još je dublji jaz između bogatih i ubogih, bukte novi ratovi i razaranja, nesretnika, izbjeglica i tužne djece je sve više, zemljini resursi se i dalje bezočno iskorištavaju radi primitivnog profita… i tako dalje.
No zato svjetske agencije s oduševljenjem izvještavaju o banalnoj prijelomnoj vijesti: ruski predsjednik Vladimir Putin je kineskom kolegi Xiju Jinpingu uoči početka samita G20 u kineskom Hangzhou poklonio kutiju sladoleda, što nije dovelo do zahladnjenja odnosa.
Kako svjetske agencije prenose, Rus Putin je znao da Kinez Jinping obožava ruski sladoled.
– Obećao sam vam sladoled – rekao je Putin Jinpingu.
– I donio vam punu kutiju na dar – dodao je Vladimir P.
– Hvala vam puno – odgovorio je Xi.
– Svaki put kad sam u Rusiji uvijek zamolim da mi kupe ruski sladoled. Imate najbolji sladoled na svijetu – rekao je nadalje kineski predsjednik.
Prvi sastanak G20 je održan u Berlinu od 15.-16. prosinca 1999.g., a uvijek se tamo se nađu i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska Banka.
Inače, na samitu G20 se navodno razgovara o ključnim temama vezanim za globalnu ekonomsku stabilnost, a cilj je G-20 da pomaže podržati rast i razvoj u čitavom svijetu, kako kažu.
Te da jedu sladoled.
Glavešine na okupu, Erdogan nešto šapće Putinu (foto  EPA/HOW HWEE YOUNG)

Glavešine na okupu, Erdogan nešto šapće Putinu (foto EPA/HOW HWEE YOUNG)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI