Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Printscreen Nova TV

Preokret:
HSS će podržati vladu HDZ-a

Printscreen Nova TV
Printscreen Nova TV

Printscreen Nova TV

HSS je objavio da će dati podršku Vladi Andreja Plenkovića. Kažu, to ne znači da će ući u izvršnu vlast, ostat će u oporbi, ali će novoj vladi dati sto dana mira.

Ova odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno, a nakon sjednice Beljak je za Dnevnik Nove TV dodatno obrazložio odluku.

Još ste nedavno govorili da ćete biti vrlo žestoka opozicija, kakvu još nismo vidjeli, odakle ovaj preokret?

Ja sam govorio to cijelo vrijeme, mi ćemo biti vrlo žestoka opozicija, ali mislim da je u skladu, ne samo ja, već i Predsjedništvo stranke, da s demokratskom praksom zapadnog svijeta, kojem nadam se pripadamo, da se novoizabranoj vladi da 100 dana mira. To ćemo upravo i napraviti, a nakon toga ćemo biti vrlo, vrlo žestoka opozicija.

Ovaj dosta neobičan preokret mnoge je iznenadio s obzirom da je u suprotnosti s onime što ste donedavno govorili. Partneri iz vaše koalicije su šokirani, nisu to očekivali. Kažu da je to izdaja svega što je Narodna koalicija predstavljala.

To nije izdaja svega onoga što je Narodna koalicija predstavljala. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača. Mi smo izbore izgubili i zato ćemo biti opozicija. Ne tražimo nikakve fotelje. 100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome onome tko je relativni pobjednik izbora. Hoće li uspjeti u tome, ne znam. Što će se događati unutar tih 100 dana, nitko ne zna. U ovom trenutku HSS je sigurno opozicijska stranka i tako će i ostati.

Jeste li razgovarali s nekim iz Narodne koalicije?

Mi smo imali Predsjedništvo stranke na kojem je donesena ovakva odluka, no ja sam i prije rekao da ćemo dati 100 dana mira novoizabranoj vlasti. Čestitamo HDZ-u i Mostu na dobivenim izborima i želimo im da što prije počnu raditi na hrvatskom interesu.

Je li to fer, prema vašim dojučerašnjim partnerima, da ih niste o tome obavijestili već će o tome saznati iz medija?

Radi se o tome da naši koalicijski partneri iz SDP-a ostaju naši koalicijski partneri, što se toga tiče. Zajedno ćemo djelovati u opoziciji, ali kod njih nije u ovom trenutku izražena volja da skupljaju parlamentarnu većinu. To cijela javnost zna i to je jednostavno tako.

Je li ovo neki pokušaj da se spasi situacija koja je nastala s Marijanom Petir?

Ne. Možda to tako izgleda ali gospođa Petir je pod suspenzijom radi sasvim drugih stvari.

Kaže da spašavate vlastitu fotelju?

Ona u ovom trenutku ne djeluje kao članica HSS-a. Ona je suspendirana zbog opstrukcije izbornog procesa. Na njoj je da razmisli što je dobila od HSS-a, kako živi od HSS-a i da razmisli želi li i dalje biti u HSS-u ili ne…

Cijeli razgovor je na portalu Dnevnik.hr (POVEZNICA) Nove TV.

Ovo nije jedina tema iz HSS-a. Zastupnica u Europskom parlamentu te suspendirana članica Predsjedništva i Glavnog odbora Hrvatske seljačke stranke Marijana Petir danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je sa stranačkim kolegama, među kojima su i oni koje je predsjednik stranke Krešo Beljak nedavno suspendirao, pokrenula postupak pred nadležnim stranačkim tijelima za Beljakovo isključenje iz HSS-a.

Dodala je da su također pokrenuli postupak pred nadležnim državnim tijelima za nadzor vođenja HSS-a, s obzirom da se, kako kaže, “Hrvatska seljačka stranka pod palicom Kreše Beljake vodi na protuzakonit i protustatutaran način”.

Naglasila je da je konferenciju organizirala kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja dolazi iz redova HSS-a i dugogodišnja HSS-ova dužnosnica, zajedno sa svojim kolegama iz HSS-a, županom Darkom Korenom, dožupanima, načelnicima, gradonačelnicima, njihovim zamjenicima, dakle, najvišim dužnosnicima HSS-a

.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI