Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
EKOLOGIJA / UKRATKO
PP Vransko jezero: Besplatan ulaz i program povodom Europskog dana promatranja ptica

PP Vransko jezero:
Besplatan ulaz i program povodom Europskog dana promatranja ptica

promatranje-ptica-2

Foto:PP Vransko jezero

Povodom Europskog dana promatranja ptica Park prirode Vransko jezero otvara vrata svim ljubiteljima ptica i zainteresiranim posjetiteljima u subotu, 1. listopada. Sudjelovanje na programu kao i ulaz na drvenu poučnu stazu je besplatno za sve posjetitelje.

Svaki Europski dan promatranja ptica skreće pažnju na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih životno važnih seobenih puteva koji se prostiru tisućama kilometara kroz više desetaka država čija stanovništva, više ili manje, ali kontinuirano oštećuju staništa ptica selica. Istraživanje koje je BirdLife International objavio 2015. godine pokazuje da svake godine širom Sredozemlja bude ubijeno oko 25 milijuna(!) ptica selica. Nakon što prevladaju ovu veliku prepreku, većinu ptica još čeka prijelaz preko negostoljubive saharske pustinje kao i druge opasnosti na putu – dva puta godišnje!
Za ptice selice su stoga životno važna i pogodna područja gniježđenja na sjeveru i očuvanje sigurnih puteva kao i odgovarajuća staništa na zimovalištima. Cilj dana Europskih promatranja ptica EuroBirdwatch 2016 je podići svijest o fenomenu seobe ptica i razumijevanje njihovih potreba tijekom gniježđenja, putovanja i zimovališta u Sredozemlju i Africi. Ove godine 36 nacionalnih partnera BirdLife International-a u Europi i središnjoj Aziji poziva sugrađane da promatraju ptice selice i saznaju zanimljivosti o selidbi ptica i opasnostima s kojima se putem suočavaju. Ovim je povodom diljem Europe planirano više stotina događaja.
Park prirode Vransko jezero, posebno njegov Ornitološki rezervat u sjeverozapadnom dijelu, značajno je stanište za ptice. U doba gniježđenja čak 102 različite vrste ptica koriste rezervat, zimi se od oštrih sjevernih hladnoća skrije oko 80 vrsta zimovalica dok se tijekom jesenske i proljetne seobe ovdje zaustavi radi hrane i odmora oko 140 vrsta preletnica. Vransko jezero je od međunarodne važnosti kao hranilište i odmorište ptica selica!
Program promatranja ptica u Parku prirode Vransko jezero održat će se u ovu subotu u suradnji s Udrugom BIOM, u tri termina: s početkom u 8h, 12h i 14h. Program promatranja ptica kao i ulaz na drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu u subotu je besplatan za sve posjetitelje.
“Dođite i poslušajte prezentaciju o Parku prirode, upoznajte se s brojnošću i raznolikošću ptičjih vrsta te fenomenom migracije ptica, prošetajte po drvenoj poučnoj stazi uz promatranje dalekozorima i durbinom, determinaciju i prebrojavanje ptica te posjetite Ornitološku postaju za prstenovanje ptica”, pozivaju iz PP Vransko jezero te sve zainteresirane za program promatranja ptica mole da se jave na email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na mobitel 091/23 23 099 do petka, 30. listopada.
promatranje-ptica

Foto:PP Vransko jezero

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI