Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Povelja o bratimljenju Murtera i Resena: Murterini idu u Makedoniju učiti o voćarstvu

Povelja o bratimljenju Murtera i Resena:
Murterini idu u Makedoniju učiti o voćarstvu

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju (Foto: Tris/H. Pavić)

Potpisivanje sporazuma o bratimljenju – načelnici Strezovski i Turčinov (Foto: Tris/H. Pavić)

Načelnik Općine Resen Djoko Strezovski i načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov potpisali su danas u Murteru sporazum o bratimljenju dvaju općina.

Povelju su potpisali u zajedničkoj želji nastavljanja prijateljskih odnosa, razmjene iskustava i dobrih praksi između Murtera i  Resena, općine na jugozapadu Makedonije.

– Ja bih želio da stvarno živimo ovu povelju koju danas potpisujemo,  da se naše prijateljstvo nastavi i da krenemo sa suradnjom na planu sporta, kulture, gospodarstva, poljoprivrede i turizma – rekao je ovom prigodom načelnik Turčinov, te je podsjetio na dio zajedničke povijesti dvaju država i prijateljstvo koje je među njima uvijek vladalo.

– Hrvatska je Makedoniji uvijek bila izuzetno prijateljska država, a neka i ova povelja bude početak još jednog velikog prijateljstva koje ćemo graditi na temelju povjerenja, uvažavanja, suradnje i međusobnog pomaganja – rekao je Strezovski.

makedonci8

Općina Resen nalazi se na krajnjem jugozapadu Makedonije i graniči s Albanijom i Grčkom. Ima 18.000 stanovnika od kojih 70 posto živi od poljoprivrede, uzgoja jabuka i drugog voća. Najveći je bazen za proizvodnju jabuka na Balkanu s godišnjom proizvodnjom između sto i 150 tisuća tona. – Imamo i nešto konditorske industrije i industrije građevinskog materijala, ali uz poljoprivredu najvažniji dio gospodarstva je turizam, koji je ovdje u Murteru glavna gospodarska grana – rekao je Strezovski koji je odmah i službeno pozvao murtersku delegaciju u uzvratni posjet.

Načelnik Turčinov, inače agronom po zanimanju, požalio se makedonskom kolegi da se dolaskom turizma u Murteru poljoprivreda zapostavila. Murter danas nastoji  turizam spojiti s poljoprivredom, te se nada da će ova povelja u prijateljstvu u tome pomoći.

– Stižemo u Resen već na proljeće, na rezidbu, da mi od vas naučimo nešto o poljoprivredi, a nadam se da ćemo mi vas uspjeti potaknuti u turizmu – rekao je Turčinov.

makedonci6

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI