Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Plenum Filozofskog fakulteta: Ako ne dođe do smjene dekana Previšića slijedi blokada fakulteta

Plenum Filozofskog fakulteta:
Ako ne dođe do smjene dekana Previšića slijedi blokada fakulteta

plenum1

Plenum ispred fakulteta/Foto:HINA/Dario GRZELJ

 

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta zatražio je ostavke dekana Vlatka Previšića i rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Do početka nove akademske godine  3. listopada, Previšić mora ili sam odstupiti ili ga treba smijeniti Boras. Ako Previšić i Boras  početkom idućeg mjeseca ne odu sa svojih  funkcija studenti Filozofskog opet idu u blokadu.

Nekoliko stotina studenata okupilo se na 210. Plenumu Filozofskog fakulteta, koji je održan pred zgradom fakulteta jer je dekan Previšić zabranio njegovo održavanje u prostorijama fakulteta opravdavajući to pravnim i sigurnosnim razlozima jer, kako je naveo u svojoj odluci, riječ je  o političkom skupu.
Dvosatni Plenum započeo je izjavom Inicijative članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta kojom su podsjetili na kronologiju borbe proti dekana Previšića i njegove samovolje:
” Prostor na kojem se održava ovaj skup ne ostavlja mjesta za sumnju o naravi sadašnje uprave fakulteta i namjeri dekana Previšića da pod svaku cijenu zadrži svoju funkciju usprkos tome što mu je fakultet preko svojih zastupnika u fakultetskom vijeću u nekoliko navrata iskazao jasno nepovjerenje, a na kraju i legalno pokrenuo postupak njegova razrješenja.
Popis dosadašnjega protustatutarnog i nedemokratskog djelovanja ovoga dekana i uprave dug je. On počinje pokušajem da se nametne za naše studente i za cijelu našu instituciju štetan ugovor s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i nastavlja se pokušajima kontrole i kažnjavanja nastavnika i studenata koji su jasno, argumentirano i kritički progovorili o tome.
Na tom su popisu također i mnogobrojni pokušaji da se izigra i suspendira neovisan i demokratski rad fakultetskih tijela, kao i posljednje prozivke i otvorena prokazivanja studenata i nastavnika u različitim medijima. Taj se sramotni popis završava današnjim zaključavanjem fakultetskih dvorana, zatvaranjem fakultetskih vrata, zaštitarskim patrolama i protustatutarnim sjednicama fakultetskog vijeća kakva je ona koja će biti sazvana za sutra bez studentskih predstavnika.
Danas je nastavnicima i studentima Filozofskog fakulteta od popodnevnih sati odlukom uprave onemogućeno da uđu na fakultet, da rade u knjižnici, a kraj je ispitnih rokova. To je skandalozan, nasilnički i dosad nezabilježen oblik ugrožavanja rada institucija visokog obrazovanja u nas,  a da je jedini razlog za to strah dekana Previšića da će ga ugroziti poštivanje procedura i zakonskih odredbi za koje se zalažemo.
Svjesni vlastite odgovornosti i potaknuti uvjerenjem da javne institucije visokog obrazovanja moraju biti utemeljen na najvišim standardima transparentnosti, stručnosti, demokratičnosti i civiliziranoga akademskoga komuniciranja, članovi Inicijative nastavnika studenata Fakultetskog vijeća započeli su prije više mjeseci borbu protiv nerazboritih i štetnih postupaka dekana Previšića. Tu smo borbu utemeljili na jednom, za naše prilike, čini se, radikalnom polazištu. A to je poštivanje Statuta Filozofskog fakulteta i drugih obavezujućih pravnih akata te na jasnom zalaganju za zajedničko demokratsko odlučivanje nasuprot uobičajenim klijentelističkim dogovorima mimo struke i javnoga interesa. Stoga ćemo ovdje još jednom vrlo kratko javno ponoviti razloge zbog kojih tražimo hitan odlazak dekana Previšića i njegove uprave:
1. Netransparentnost, samovolja pa i nepotizam u postupcima zapošljavanja nastavnica i nastavnika Filozofskog fakulteta te ucjenjivanje radnim mjestima u svrhu pridobivanja glasova za ostvarivanje vlastitih projekata;
2. Opstruiranje rada Fakultetskog vijeća i Studentskoga zbora Filozofskog fakulteta;
3. Konstantno ušutkivanje, prozivanje i vrijeđanje nastavnika i studenata
4. Neosnovani kazneni i stegovni postupci pokrenuti protiv određenih članova Fakultetskog vijeća;
5. Pogodovanje interesima utjecajnih skupina unutar i izvan Sveučilišta, a na štetu vlastite institucije i njezinih studenata
6. Srozavanje ugleda dužnosti koju obnaša kao i ugleda fakulteta i svih njegovih studenata i profesora.
Iako dekan Previšić u svojim javnim istupima stalno pokušava obmanuti javnost predstavljajući one koji se s njime ne slažu kao ekstremnu i ispolitiziranu manjinu, prava je istina da Inicijativa okuplja većinu članova Fakultetskog vijeća i da ono što nas povezuje nije ništa drugo osim odanosti demokratskoj proceduri i pokušaj da se javni život Sveučilišta izgradi oko dijaloga, znanja, stručnosti i uzajamnog uvažavanja. Povezuje nas i želja da ovu ustanovu vodi pojedinac koji je moralno i profesionalno u skladu s njezinim ugledom. Ponavljamo još jednom kako ovdje nije riječ samo o jednom fakultetu nego o načelima koja trebaju važiti na cijelom Sveučilištu. I zato još jednom pozivamo rektora Damira Borasa da preuzme odgovornost koju njegova funkcija nosi te omogući tijelima Filozofskog fakulteta da provedu pokrenuti postupak razrješenja dekana Previšića do kraja. Ovo je samo početak. Borit ćemo se uporno protiv primitivizma i nasilništva”.
Na Plenumu  dogovorena je  i opstrukcija rada sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta koja je zakazana za sutra u 11 sati, ako se na njoj zabrani sudjelovanje studenata. Sjednicu bi trebali opstruirati i profesori koji su članovi Vijeća, a koji su bili na večerašnjem prvom Plenumu na otvorenom. Na dnevni red sutrašnjeg Fakultetskog vijeća, kada se trebao dovršiti postupak razrješenja dekana Previšića i prije kojeg su Studentski zbor i studentski predstavnici raspušteni, stavljena je točka o participacijama, odnosno studentskim školarinama za ak. god. 2016/2017.
Snimku večerašnjeg Plenuma Filozofskog fakulteta možete pogledati na Facebook stranici

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI