Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Platforma 112: HDZ anektirao HRT

Platforma 112:
HDZ anektirao HRT

 zgrada_HRT_6

Na jučerašnju odluku tehničke Vlade da produži mandat v.d. ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću reagirala je mreža organizacija civilnog društva Platforma 112. U svom priopćenju ističu  kako se tehnička Vlada ogriješila o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, te uzurpirala liberalnu demokraciju. 

Priopćenje Platforme 112 prenosimo u cijelosti:
” Usvajanjem Uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji tehnička Vlada ogriješila se o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti čime je uzurpirala liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak Republike Hrvatske. Stoga Platforma 112 traži od Ustavnog suda da hitno i samoinicijativno pokrene ustavnosudski nadzor, a od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da preuzme političku odgovornost za današnje odluke HDZ-ovih članova tehničke Vlade.
Aktualna Vlada kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje u svom tehničkom mandatu nema ni zakonsku ni ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno šest mjeseci. Štoviše, današnjim produljenjem mandata v.d. glavnog ravnatelja tehnička je Vlada nedvojbeno prekršila Zakon o postupku primopredaje vlasti koji joj izričito zabranjuje da nakon raspuštanja Sabora donosi odluke o imenovanjima.
Nadalje, ovakvo miješanje tehničke Vlade u zakonom propisane nadležnosti upravljačkih tijela HRT-a kao javne ustanove predstavlja napad na neovisnost HRT-a u odnosu na partikularne političke utjecaje. Zakon o HRT-u jasno definira da, po isteku perioda od šest mjeseci, odgovornost upravljanja HRT-om prelazi u nadležnost Nadzornom odboru HRT-a koji na raspolaganju ima mehanizme upravljanja sukladno Zakonu o ustanovama. Nadzorni odbor već je pokrenuo proceduru imenovanja privremenog upravitelja HRT-a pred Trgovačkim sudom koji u trenutku donošenja odluke tehničke Vlade nije pravomoćno okončan, pa se današnja odluka tehničke Vlade može smatrati nedopuštenim pritiskom na Visoki trgovački sud.
Uplitanje vlasti u rad HRT-a tijekom mandata aktualne Vlade i međunarodno je prepoznato kao ključni problem slobode i neovisnosti medija u Hrvatskoj, na što upozorava izvještaj međunarodnih medijskih stručnjaka „Hrvatska: Medijske slobode u turbulentnim vremenima“ gdje se masovno kadrovsko restrukturiranje i paradigmatske promjene programa ističu kao dokaz ” pokušaja Vlade na odlasku da kolonizira HRT u svoje svrhe”, stoji u pripćenju Platforme 112.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI