Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
EKOLOGIJA / Sport / UKRATKO
Park prirode Vransko jezero postaje sportsko – turistička oaza

Park prirode Vransko jezero postaje sportsko – turistička oaza

triatlon1

U cilju oživljavanja turističkih posjeta ali i gospodarske aktivnosti Park prirode Vransko jezero, od ove jeseni pokreće cijeli niz projekata. Jedan od njih je  i veliko sportsko natjecanje u subotu, 10. rujna, kada će PP Vransko jezero ugostiti Državno prvenstvo u klasičnom kros triatlonu; Državno prvenstvo u kros supersprint distanci (za mlađe dobne kategorije ) i Kros duatlon (za rekreativce).

“Park prirode Vransko jezero je izvrsna turističko- sportska rekreativna destinacija i visokokvalitetno prirodno borilište za brojna natjecanja, među kojima i za tritalon, sve popularniji sport u Hrvatskoj i svijetu”, ističu organizatori natjecanja Triatlon klub Zadar i Hrvatski triatlon savez.
– Više od stotinu različitih kategorija triatlonaca 10. rujna očekuje 1,5 km plivanja, zatim 20 kilometara vožnje biciklom te 6,5 kilometara trčanja i to kroz jedan od najljepših prirodnih parkova u državi. Vjerujemo da će ovo mjesto za triatlon natjecanja vrlo brzo u budućnosti postati i odredište velikih međunarodnih sportskih događanja, jer sve predispozicije za tako nešto Vransko jezero ima – ocijenio je Milan Mandić, direktor utrke koja se ove godine po drugi puta održava u parku prirode.
Važnost suradnje Parka prirode Vransko jezero sa sportašima, posebice među triatloncima koji su među prvima prepoznali potencijale ovog prirodnog bisera, vrlo je značajna jer i u vrijeme podsezone dovodi goste i dodatni sadržaj, navode organizatori te ističu kako je  PP Vransko jezero najbolja destinacija u Hrvatskoj za održavanje ovakvog sportsko turističkog događaja kojem je cilj promocija Parka kao atraktivne sportske destinacije, posebice za plivanje te biciklizam koji je već dugo prisutan u Parku, zahvaljujući mreži od 50-ak km biciklističkih staza.
– Naravno da su gotovo svi u ovom dijelu države oslonjeni na more i ono što more pružiti, ali nemojmo zaboraviti i na brojne turističke, povijesne i prirodne ljepote koje pruža najveće hrvatsko jezero – Vransko jezero, s neslućenim potencijalom da se razvije u turističko i sportsko odredište – komentirao je Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero.
Nositelj ovih sportskih natjecanja na Vranskom jezeru je Triatlon klub Zadar koji postoji od 2009. godine i iza sebe ima cijeli niz uspješno organiziranih domaćih natjecanja.
– Cilj nam je na temelju tih iskustava, a posebice s Vranskog jezera, organizirati i velike međunarodne utrke, pa se nadamo kroz koju godinu kako će Park prirode Vransko jezero uskoro ,uz našu organizaciju, biti domaćin i velikih inozemnih natjecanja – najavio je Ivan Gobin, predsjednik Triatlon kluba Zadar.
Predsjednik Hrvatskog triatlon saveza Dorijan Pavliša uoči natjecanja ističe kako je ovakva suradnja jednako važna i za sportaše ali i za domaćina natjecanja.
Nama je u cilju  odgojiti što više sportaša da postanu olimpijci i na dobrom smo putu. Na žalost veliku prepreku nam predstavljaju novci kojim bi organizirali odlazak naših sportaša na međunarodna natjecanja kako bi skupili potrebne bodove za nastup na Olimpijskim igrama. No, suradnjom s hrvatskim institucijama, turističkim destinacijama i parkovima prirode poput Vranskog jezera, otvara se mogućnost da velika međunarodna natjecanja dovedemo u Hrvatsku  i na taj način ne samo da pomažemo našim triatloncima nego i dolasku velikog broja sportaša – turista u našu državu – kazao je Pavliša.
Domaćini i organizatori utrke na Vranskom jezeru pozvali su publiku da se odazove ovom sportskom događaju, ali i sve rekreativce da se okušaju u svom prvom triatlonu koji je također u natjecateljskom rasporedu.
Više informacija o samoj utrci, prijavi i satnici možete pronaći na ovoj POVEZNICI.

triatlon2

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI