Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Ostojić predstavio svoj program: Revizija ugovora s Vatikanom, građanski odgoj u školama

Ostojić predstavio svoj program:
Revizija ugovora s Vatikanom, građanski odgoj u školama

ranko-ostojic

Kandidat za predsjednik SDP-a Ranko Ostojić/Foto:HINA/ Dario GRZELJ

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić danas je službeno najavio kandidaturu za predsjednika stranke Središnjoj izbornoj komisiji te predstavio svoj program, pod nazivom “Volimo SDP”. Postane li predsjednik stranke inicirat će pregovore za reviziju ugovora s Vatikanom, a u škole će uvesti građanski odgoj.

“Moja je Hrvatska sekularna Hrvatska i branit ću je”, poručio je Ostojić članovima i simpatizerima SDP-a okupljenima u vidikovcu nebodera na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.
Njegov  program predviđa stranačke predizbore za SDP-ove kandidate za sve lokalne, regionalne i državne dužnosnike koje se bira izravno – načelnike, gradonačelnike, župane i predsjednika RH.
“Jedan čovjek nije stranka”, rekao je Ostojić, koji smatra kako će novi predsjednik SDP-a morati riješiti problem nedostatka komunikacije, nesloge i “bijega od odgovornosti unutar stranke”.
“Ti problemi su jasan znak zašto nismo uspjeli na ovim izborima, zašto nismo dobili povjerenje građana, ali ni naših članova i članica”, kazao je Ostojić te ocijenio kako je vrijeme da SDP okrene novu stranicu.
Predlaže da se svi stranački dužnosnici, od predsjednika do članova općinskih i gradskih odbora, imenuju po načelu “jedan član – jedan glas”.
“Prošlo je vrijeme naputaka iz centrala s Iblerova trga, gradskih i županijskih središta. Mislite svojom glavom, ne dopustite da predsjednici misle umjesto vas”, pozvao je Ostojić SDP-ovce.
Ostojić je obećao i kako će se članovi Glavnog odbora i županijskih odbora SDP-a birati regionalno, kako bi u stranačkim tijelima bile zastupljene sve lokalne organizacije.
Također jamči i ravnomjernu zastupljenost spolova na SDP-ovim kandidacijskim listama. Činjenicu da SDP na listama za Sabor nije poštovao tzv. žensku kvotu nazvao je sramotnom te poručio da će, ako treba, uvesti i “zip model”, odnosno osigurati da se na stranačkim listama naizmjence kandidiraju muškarci i žene.
Što se tiče političke profilacije SDP-a, Ostojić kaže kako se SDP-u predbacuju unutarnje svađe, da nisu ljevica itd..
“Optužuju nas da smo neoliberali, ali istovremeno i da smo komunjare, da smo pretjerali s desničarenjem, ali i da radimo protiv Hrvatske. Mi znamo što je istina, znamo da smo drugačiji, znamo za koje se vrijednosti borimo, znamo koliko vrijedimo”, kazao je Ostojić.
Ostojić nema dvojbe oko karaktera SDP-a kao lijeve stranke, ali upozorava da stranka već godinama izvan izborne kampanje nije samostalno producirala ni jedan relevantan programski dokument te obećava da će, postane li predsjednik, u roku od godine dana sazvati programsku konvenciju koja će utvrditi novi program i statut stranke.
“Borit ćemo se za svoje politike u Saboru, na diplomatskim domjencima, ali ako treba izići ćemo i na ulicu, jer moramo pomoći onima koji se bore za socijaldemokratske vrijednosti”, rekao je Ostojić.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI