Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Odaziv glasača tri posto slabiji nego lani

Odaziv glasača tri posto slabiji nego lani

izbori20161Od sedam do 19 sati na 6750 birališta 3, 74 milijuna birača po drugi put u samo deset mjeseci odlučuje o sastavu Hrvatskoga sabora i o tome tko će imati priliku sastaviti novu hrvatsku vladu.

Za 151 zastupničko mjesto natječe se oko 2.500 kandidata, prosječno starih 47, 5 godina. Državno izborno povjerenstvo objavilo je u 12 sati da je izlaznost manja nego je bila na izborima prošle godine. Svoju izbornu dužnost do 11,30 sati obavilo je nešto više od 640 tisuća birača, oko 45 tisuća manje nego u studenom kad ih je do istog vremena glasovalo 685 tisuća. Izraženo u postotcima, nedjeljni odaziv je 18, 86 posto, a u studenom, na redovnim parlamentarnim izborima, bio je 21, 5 posto.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na izbore.

“Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se i veća”, rekao je Hrvatin, pozivajući birače da budu svjesni svojih obveza i prava i da izađu na izbore.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati.  Isto mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, odnosno 49 država u kojima se također biraju hrvatski zastupnici. U inozemstvu se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.

Prve nepotpune izborne rezultate DIP će objaviti u nedjelju u ponoć, tekuće rezultate objavljivat će od 22 sata na svojoj službenoj stranici. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

odaziv

 

 


VEZANE VIJESTI